Ispod obeliska u Rimu pronađena Mussolinijeva poruka budućim fašistima

Mussolini

Naučnici su u Rimu pronašli veliko otkriće. Naime, ispod obeliska u Rimu pronađen je tekst iz vremena režima Benita Mussolinija, koji pokazuje kako je Mussolini želio da ga vide buduće generacije fašista, javlja BBC.

Tekst je napisan na latinskom jeziku na pergamentu, a bio je skriven zajedno sa zlatnicima u temeljima Mussolinijevog obeliska u sportskom kompleksu Foro Italico u Rimu.

Poruku su prvi proučili naučnici Bettina Reitz-Joosse sa Univerziteta Groningen i Han Lamers, koji radi na Humboldtovom Univerzitetu u Berlinu i Katoličkom univerzitetu Leuven. Tekst je nazvan “Codex Fori Mussolini”.

Oni su, kako vjeruju, sastavili tačnu verziju teksta, do kojeg i dalje ne može doći jer se nalazi ispod 300 tona teškog spomenika, iz tri izvora pronađena u rimskim bibliotekama i arhivama, piše Index.hr.

“Tekst nije bio namijenjen suvremenicima tog vremena. Obelisk je predstavljao veliki spektakl, ali o postojanju teksta nitko tada nije izvještavao. On je bio namijenjen javnosti u dalekoj budućnosti”, izjavila je dr. Reitz-Joosse.

Govor u slavu Mussolinija i njegovog režima, koji sadrži 1.200 riječi i sastoji se od tri dijela, napisao je klasičar Aurelio Giuseppe Amatucci.

U prvom dijelu sadržana je opća povijest postignuća fašizma te opis uspona Mussolinija. Također je tu i opis Italije koja se nakon Prvog svjetskog rata nalazila na rubu katastrofe, a koju je spasio fašistički diktator “tako što je pomoću svog nadljudskog uvida i odlučnosti preporodio zemlju”, istaknuo dr. Lamers.

Mussolini kao spasitelj italijanskog naroda

“U tekstu je Mussolini predstavljen kao neka vrsta novog rimskog cara, ali uz korištenje biblijskih izraza, i kao spasitelj italijanskog naroda”, kaže Lamers.

Drugi je dio teksta posvećen Organizaciji fašističke omladine, u čijem je sjedištu podignut obelisk. Treći dio govori o izgradnji Foro Italico, koji se tada zvao Foro Mussolini, kao i postavljanju obeliska.

Dr. Reitz-Joosse sugerira da je autor odlučio koristiti jezik prošlosti kako bi uspostavio vezu između Rimskog Carstva i uspona fašizma. Smatra i da su fašisti pokušavali ponovno uspostaviti latinski kao međunarodni jezik fašizma – “dio pokušaja da se uspostavi Fašistička internacionala kao opozicija Komunističkoj internacionali”, koja je zagovarala svjetski komunizam, rekla je i podsjetila da ti planovi nisu uspjeli.

Ironija ovog teksta je da je njegovo otkriće najavljuje pad obeliska, a time i pad fašizma.

“Fašisti su zamišljali svoj zalazak i pad. Ali, dokument je poslužio svojoj svrsi i poslao je glas o fašizmu u budućnost. Tekst je još uvijek tamo, a mi ne možemo doći do njega. Sve što možemo učiniti je proučiti ga i analizirati njegove manipulativne strategije – problematizirati tekst, a ne dopustiti da svoju poruku komunicira nesputano”, zaključila je.