Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Ispovijest Balaševićeve kćerke: Momak me je tukao dvije godine

balasevic

Jelena Balašević, kći pjevača, kantautora i pjesnika Đorđa Balaševića, otkrila je da je dvije godine bila u vezi s nasilnikom.

“Dugo me bilo sram pričati da sam doživjela psihičko i fizičko zlostavljanje od partnera. Ali više nije. O tome se mora govoriti”, ispričala je za Blic redateljica, koja je prije tri godine bila žrtva nasilja.

Nikad nije pomislila da bi je netko s kim je bliska mogao povrijediti ili biti nasilan prema njoj.

“Prvo je počelo psihičkom torturom. Vrijeđanjem. Što sam duže bila s njim, svađe su prerasle u gurkanja, odgurivanja. Sve dok nije pao prvi šamar”, ispričala je Jelena, koja je s nasilnikom u vezi bila skoro dvije godine.

Poslije prvog šamara, uslijedile su suze, kukanje, izvinjenje i obećanje da se to više nikada neće ponoviti.

“E, u tome je caka. To je ta rečenica na koju većina žena popusti i oprosti. Ali nasilje se uvijek ponovi. Ako se to jednom dogodilo, dogodit će se i drugi put. I tako unedogled ako šutite. Imala sam sreću pa sve što sam proživljavala nije dugo trajalo. Sljedeća dva šamara bila su mi dovoljna da pokupim svoje stvari i odem iz te veze”, dodala je.

Vrlo je mali broj žena sprema javno otkriti da su bile u nasilnoj vezi.

“Sram. To je jedino što sam osjećala nakon svega. Međutim, o tom se mora otvoreno pričati jer je to nešto što povezuje mnogo žena. I, naravno, svakome se to može dogoditi, nema to veze s obrazovanjem ili profesijom”, dodala je.

Obično je teško izaći iz takve veze jer druga strana ne želi prekid. Nasilni partneri su sebični i misle na sebe.

“Kad sam ga ostavila, pojedini prijatelji su znali moj problem. U tom trenutku sam imala njihovu podršku. Sve je stvar odluke i niko vas ne može spriječiti. Njega od tada više nisam vidjela, niti znam kako se ponaša prema novoj partnerici. Nisam ga prijavila jer to nisam htjela napraviti zbog srama”, rekla je.

Porodici i prijateljima požalila se tek kad ga je ostavila.

“Bili su ljuti na mene što im nisam ranije rekla i što nisam ranije otišla od njega. I imali su pravo jer, nažalost,uvijek neko drugi vidi bolje što se događa u vezi nego sami partneri”, zaključila je.