Magazin

Ispovijest “singl” djevojke: Zašto nemam momka već dvije godine

09/06/2015

Otvoreno pismo jedne djevojke iz Beograda zapalilo je društvene mreže u regionu. Ona je sama, atraktivna, ima 27 godina i već dvije godine ne može da nađe momka. Prenosimo ga u cjelosti:

“Imam 27 godina, samostalna sam, pametna, atraktivna i u skladu sa najnovijim trendom „singl”. Zahvaljujući dobrim genima mojih roditelja nemam problema da privučem mušku pažnju, ali nakon samo par „dejtova” izgubim interesovanje za njih.

Svi iz mog okruženja, uključujući naravno i moje roditelje mi govore da su mi očekivanja prevelika i kako bi trebalo da spustim kriterijume. Ja se na slažem sa njima. Moja „šolja čaja” je tamo negdje i ja ću tačno na vrijeme stići do nje, a do tada, hajde da razriješimo misteriju: „Zašto sam singl?”

Sama sam zato što odbijam da sa partnerom gledam filmove koje ne volim i slušam muziku od koje mi se diže kosa na glavi.

Zato što mi je jezik duži od pameti pa na prvom sastanku pitam:

„Koji prašak koristi tvoja mama?”

Začuđeno mi odgovara:

„Kako znaš da mi mama pere stvari?”

Prećutno odmahujem rukom i prelazim na dugu temu dok mu nečujno u sebi odgovaram:

„Tako što mi miris tvoje majce štipa oči i tako što je opeglana kao da si je upavo skinuo sa vješalice iz ekskluzivnog butika.”

Sama sam zato što ne mogu da klimnem glavom kada muškarac kaže: „Ti ćeš da me čekaš kod kuće sa spremljenim ručkom, a ja ću poslije posla da gledam fudbal i pijem pivo.”

Zato što mislim da je „Sony” djevojka sa kojom me vara. Jer, ni na kraj pameti mi ne bi bilo da bi „odrastao” čovjek bio u stanju da igra igrice do pola noći.

Ni na kraj pameti mi ne bi bilo da bi „odrastao” čovjek bio u stanju da igra igrice do pola noći

Zato što nemam strpljena da sačekam tri mjeseca da „muškarac” skupi hrabrosti da me pozove na „dejt”.

Sama sam zato što mi kaže: „Zovem te sutra”, a onda se javi poslije tri dana kao da sam ova dva provela u komi ili imala demenciju.

Zato što izađem na prvi sastanak, a on počne da nabraja imovinu koju posjeduje kao da radim u Poreskoj upravi.

Zato što mi je drugarica kreativnija u smišljanju prijedloga zajedničkih aktivnosti, nego on. On iznova postavlja pitanje: „Smisli gdje želiš da idemo.”
Smislila sam! Idem kući. Sama.

Zato što mi postavi pitanje: „Da li znaš da kuhaš?” Najradije bih prevrnula očima, ali ga ipak počastim šakom razočaranja pa kažem/slažem: „Ne znam, hoće li to biti problem?”

Kaže: „Neće.”

Izgleda da je i on slagao.

Zato što sam jednom na njegovo pitanje: „Da li znaš da kuvaš?” odgovorila: „Da li znaš da zaradiš novac kako bih ja imala šta da skuham?”. Odgovor nisam dobila, ali nije ni on.

Zato što smo izašli na piće prvi put. Poziva konobara i odlazi do toaleta. Konobar donosi račun, ja plaćam. Izašli smo na piće drugi put. Konobar donosi račun, on je ispred telefonira. Ja plaćam, drugi put. Treći put stiže račun. Gledamo se. To je bio i posljednji put kada sam izašla sa njim.

Zato sam sama, ali ne zadugo!

Komentari

9 Comments

 1. Ivan Mu Je Ime

  10/06/2015 at 01:41

  Ispovijesti „single“ momka: Zašto nemam djevojku već dvije(+) godine

  Imam 25 godina, jednostavan sam, (samo)odgojen, znam što želim, načitan i privlačan (kako kojoj :P). (Pretpostavljam da sam) zaboravio više nego što neki znaju, stručan u područjima kojima se, danas, malotko bavi pa me uglavno dočeka: 'A to ne možeš znati', i nisam ni u kakvom skladu ni sa kakvim trendom jer „trend“ nema veze ni sa čim. Naime, trend je samo dogovorena stvarnost većine (skučenih duša), dok svi s dvije čiste znaju da je u sveukupnoj ljudskoj povijesti, do dana današnjeg, većina UVIJEK bila u krivu.

  Estetika, ono što većina naziva 'ljepota' je nešto s čim se rodiš ili s malo truda postigneš- tako da s genetikom ili bez nje, barem danas, se može. I jednako tako, vrlo brzo izgubim interes- ponekad mi nije potreban ni jedan dejt. Isto tako, i iz mojeg okruženja malo-malo čujem da spustim kriterije. Ali dosta o meni (pričajmo malo o…), „Zašto si single?“

  (Možda zato što) odbijaš s partnerom gledati filmove koje ne voliš i slušati muziku od koje ti se diže kosa na glavi. Degustibus non est disputandum- malo kompromisa, malo tolerancije. Ne
  mora uvijek sve biti po mome, i da, mogu pogledati film koji mi se ne gleda i poslušati muziku koja mi se ne sluša (jer tako širim svoje vidike), ali ću ti onda na kraju filma i na kraju „balade“ reći (ne)sviđa zbog toga i toga.

  (Možda zato što) ti je jezik duži od pameti pa na prvom sastanku pitaš takve stvari, koje su možda samo tebi bitne. Dečkima općenito te stvari nisu bitne. [Iskreno se nadam se da ta(kva) pitanja nisu najbolje što imaš/možeš]- Ne znam koji prašak koristi moja mama jer mi mam ne pere stvari, a i dok je prala, nisam znam jer nije bitno.

  Ne podržavam pećinski jaranluk i naravno da me ne moraš čekati s gotovim ručkom, ne pratim nogomet, a pivo možemo podijeliti. :)

  Ipak, bio sam one-too-many-time u situaciji kada bih rekao- bit će tako i tako zbog toga i toga, i nije me se poslušalo jer mi se nije vjerovalo, ali guess what- surprise, surprise; SVE što sam rekao bilo je (barem zadnjih 5 godina). Tako da kad bih ti rekao nešto, a ti nebi poslušala… pa
  reći ću ti samo da mi vjeruješ sljedeći put i poslušaš me. :)

  Hoćeš li još i ovo čut? Ne, ne igram igrice do ponoći i nipošto me to ne čini ni odraslijim ni djetinjastijim čovjekom, štoviše odbijam odrasti i želim ostati kao dijete jer je takvima „namijenjeno Kraljevstvo“.

  Čekao sam 16 godina 'jednu' riječ; čekati tri mjeseca mi dođe kao brzinska kava dok čekam nekoga koji kasni na dogovor. Možda to Nietzsche može reći bolje od mene:
  „Kad biste više vjerovali u život, manje biste se predavali času. No vi za čekanje nemate u sebi dovoljno sadržaja- pa čak ni za lijenost!“

  Moja riječ je najviša vrijednost. Ona je apsolut. Ako ti nešto kažem, to će tako biti jer kažem što mislim i mislim što kažem i ponavljam; sve što sam rekao bilo je.

  Imovina koju posjedujem nemjerljivo je bogatstvo jer je mjerena mojim prijateljima i trenucima. A ja sam darivatelj: rado darujem, kao prijatelj prijateljima. Stranci i siromašni pak neka sami uberu plod s mojeg drveta: tako je manje postiđujuće.

  Učio bih te prijatelju i njegovom prepunom srcu. No moraš znati biti spužva hoćeš li da te prepuna srca ljube.
  Učio bih te prijatalju, koji u sebi nosi pripravan svijet, posudu dobra (koja se prelijeva)- stvaralačkom prijatelju koji uvijek ima ponuditi na dar pripravan svijet. I kao što mu se svijet razmotao, tako mu se opet svija među prstima, kao bivanje dobra uz pomoć zla, kao bivanje svrhe iz slučaja.

  Nakon svega ovoga, misliš li da ne bih bio dovoljno kreativan da te svaki put izvedem na drukčije mjesto, na drukčiji način?

  Nije problem ni kuhanje. Iskreno, ne znam baš šareni repertoar različitih jela, ali znam dovoljno da nisam gladan. Na kraju krajeva, mogli bismo i zajedno kuhati. Ili?

  I konačno, plaćanje cugi nije problem. Generalno mislim da bi dečki trebali počastit pićem, iako volim 'princip'- čist račun, duga ljubav. Prva cuga je uvijek moja, druga može biti tvoja. ;)

  I sad je jedino pitanje, ako je sve ovo istina što sam napisao, hoćeš li (po)vjerovati?

  Zašto sam single? Zato što imam samo jedan kriterij. Zato što tražim samo jedan odgovor na samo jedno pitanje: Što ti imaš što ja nemam, nisam imao, a mogao bih poželjeti?

  I.T.

 2. Topsy Kretts

  10/06/2015 at 14:14

  Bolji je tvoj tekst nego njen :P

 3. Mia Čagalj

  10/06/2015 at 14:33

  savršeno dobro objašnjeno. momak, svaka čast :)

 4. Hana Mrakic Saldum

  10/06/2015 at 23:34

  Ovaj decko je stvarno razvalio s textom i ovo zadnje pitanje te stvarno stavi u situaciju da se dobro zamish sta je to neshto… Hmmm..

 5. Ivana

  14/06/2015 at 11:03

  mene :)

 6. Mina

  02/07/2015 at 14:38

  Svaka čast ! :D Definitivno bolji tekst!

 7. Mina

  02/07/2015 at 15:01

  Ti ces dugo biti sama.. Na prvi spoj sa mojim muzem on je zaboravio novcanik. I sta sad ja sam ga pocastila. Nakon toga sam mu kupila par majica za poklon, dok on meni jos nije nista poklonio. On jos uvijek ne poklanja cvijece jer smatra da to nema smisla, rade mi donese hranu, a meni se to sada svida. Na pocetku mi je bilo cudno. Mama mu je prala ves, i meni je jedno vrijeme kada smo tamo zivjeli, pa šta? Kada me nije nazvao u vrijeme kada je rekao nazvala sam ja njega, vidi katastrofe. Ja znam kuhat i on je odusevljen s tim, ali mi on kaze da rade budem s njim tih par sati nego za stednjkom. On ne gleda nogomet toliko koliko gleda formulu 1. ja o tome nisam pojma imala, ali pocela sam gledat, radi njega i sada i ja sama pripremim grickalice i cugu kada je trka, a i kada je na programu liga prvaka! Zajedno s njim vicem na igrace, jer priznali ili ne nogomet je jednostavan i ako ga pogledas s deckom mozes se dobro zabaviti..
  Moj muz igra igrice, a ja za to vrijeme kraj njega zavaljena na kauc citam knjigu i uzivam. Slusam njegovu muziku jer ga volim vidjet kako uziva. Posjecujem njegove prijatelje jer volim kad je sretan. Ali naravno ja kada spustim knjigu i pitam ga: "ljubavi prosla je ponoc idemo u krevet on pita mogu samo zavrsit tekmu? i sta ja kazem? ne." Ali se nasmijem i odem se pripremat za spavanje a on za to vrijeme zavrsi tu jednu tekmu.
  Svaki dan mi donese neku glupost npr sir s vlascem i paradajz jer je njemu to bilo fino za gablec pa da i ja probam. Jedini dan kada je doma, nedjelja, on meni donosi kavu u krevet, ne ja njemu! Zašto? Zato jer smo spremni na kompromise, ja njemu udovoljavam kako u malim tako i u velikim, ali zato dobijem natrag neizmjernu ljubav i jos puno puno udovoljavanja.
  On nije manje frajer jer igra igrice! On radi po 10 sati dnevno da zaradi placu za nas i pritom putuje nekada i po dva sata na posao i ako mu igrice odgovoaraju da se opusti zasto ne?
  Zivimo zajedno 4 godine a u braku smo 3 i ne, nemamo djecu nego 3 psa, koja btw on izvodi nedjeljom van, a sve ostale dane ja. A koliko godina imamo? Upravo smo napunili 25 i znas sta? Uzivam svaki dan u svojem frajeru cak i kada igra igrice! Sretno ti u trendi "singl" zivotu..

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.