Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Jahta kao iz SF filma koštat će 280 miliona dolara

Shaddai

Italijanski dizajner Gabriele Teruzzi osmislio je jahtu koja doslovno uzdiže superjahte u nove visine – barem za onog ko će biti spreman investirati bogatstvo u izradu ovakvog morskog čuda.

Uz cijelu etažu s apartmanom na vrhu “tornja”, 150 metara duga jahta Shaddai svojim vlasnicima i gostima bi pružila pravi nebeski pogled na okolinu. Ta kabina na gotovo 40 metara visine nudila bi 100 kvadratnih metara terase u zraku.

Teruzzi je ovom jahtom uistinu razmišljao izvan zadanih okvira i u njegovoj viziji vlasnikova kabina s bazenom, barom i prostorom za večere bila bi savršeno mjesto za uživanje u zalasku sunca. Kaže kako bi s tog mjesta vlasnik stvarno imao osjećaj svojeg mjesta u svijetu – a to je na vrhu. Shaddai znači svemoguć i Teurzzi kaže kako to ime savršeno odgovara konceptu koji je zamislio u startu.

Naravno, ostatak jahte bio bi također ispunjen vrhunskim luksuzom.

Dizajnera je na oblik ove jahte nadahnula moderna arhitektura, ali dodaje kako je od samih početaka ljudske civilizacije prisutna želja stremljenju ka visinama koju je on prikazao i ovdje.

Teruzzi je rekao da ne može procijeniti koliko bi koštala ova jahta koja je njegov lični dizajnerski projekt, ali vlasnik kompanije AM Yacht Design, u kojoj Teruzzi radi, procijenio je da bi to bilo oko 250 miliona dolara.

Iako ovako izgleda prilično ekstravagantno, mnogi su se u online komentarima dotaknuli ekstremnog dizajna pa se tako pitaju kako bi tek bogatašu koji bi se odvažio izgraditi ovu jahtu bilo u njoj za vrijeme nemirnog mora. Isto tako, mnogi se pitaju i što će jahti koja plovi morima čak četiri bazena…