Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Jazz fest: Drugi nastup Tomasza Stanka u Sarajevu

stanko_

Četvrte večeri 19. Jazz festa sarajevskoj publici predstavio se Tomasz Stanko, jedan od najuticajnijih trubača, sjajnim nastupom u dvorani Bosanskog kultunog centra

To je bi njegov drugi nastup u karijeri u Sarajevu i prvi nakon 60 godina. Ovaj umjetnik, “jedan od najvećih i najoriginalnijih trubača svih vremena” kako ga je ocijenio ugledni The New Yorker, svoj prvi međunarodni nastup kao 13-godišnjak imao je upravo u Sarajevu na skupu izviđača, kao član poljskog orkestra.

Danas, u 73. godini Stanko dokazuje da je podjednako vitalan i kao instrumentalist i kao autor.

Njegova diskografija broji 37 albuma koje je snimio kao lider, a pored brojnih priznanja vrijedi spomenuti da je znamenita američka obrazovna institucija Smithsonian jednu od njegovih kompozicija uvrstila u svjetsku jazz antologiju obuhvaćenu sa samo šest nosača zvuka.

Stanko je predstavio svoj skandinavsko-američki ansambl koji čine finski pijanist Alexi Tuomarila te Amerikanci, basist Eric Revis i bubnjar Gerald Cleaver.

Prije Tomasza Stanka, nastupio je i norveško-austrijski duet, trubač Arve Henriksen i gitarista Christian Fennesz koji su publiku proveli kroz jedinstveno muzičko putovanje neistraženim zvučnim pejzažima.