Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Jeste li sigurni da znate pravilno rukovati grudnjakom?

1223 copy

Žene vole kupovati i nositi lijepo donje rublje, posebno ono finije, skuplje, nježnije i osjetljivije za pranje. Stoga se pitaju koliko često smiju prati takvo donje rublje i smiju li ga ubaciti u veš mašinu? [yuzo_related]

Vlasnica luksuznog njujorškog butika Journelle, Claire Chambers, podijelila je svoje savjete za Harper’s Bazaar.

Veš mašinu svakako izbjegavajte. Kako bi donje rublje što duže trajalo, proizvođači savjetuju: perite ga ručno. Kombinirajte slične boje u lavoru ili umivaoniku napunjenom toplom vodom, ne previše vrućom. I dodajte deterdžent namijenjen osjetljivim materijalima.

Isperite ga nekoliko puta, nježno iscijedite i stavite na ravnu površinu da se suši. Nikako ne na uže i nikako uz uporabu kvačica. Uništit ćete ga. Ako nemate vremena za ručno pranje i morate koristiti veš mašinu, tada odaberite laganu centrifugu s toplom, a ne vrućom vodom, stavite rublje u platnenu vrećicu kako biste bili sigurni da se neće oštetiti, koristite isti deterdžent kao i za ručno pranje i nikada ne koristite sušilicu.

Grudnjake, pak, perite nakon pet do sedam nošenja i u ormar ih složite jedne na druge ili jedne iza drugih s raširenim košaricama.

Preporuča se mijenjati grudnjake iz dana u dan, a ne nositi jedan cijelu sedmicu. Naime, “odmor” će dozvoliti rastezljivim materijalima da se vrate u pravilan oblik. Ako dobro brinete o grudnjaku, može potrajati minimalno godinu dana.