Kako je Jon Stewart govorio o BiH, Aliji Izetbegoviću i ratu u bivšoj Jugoslaviji (VIDEO)

jon stewart

Jedan od najpoznatijih američkih komičara i politički TV satiričar Jon Stewart ove sedmice vodio je posljednje izdanje emisije “The Daily Show”.

S obzirom na to da se verzija zabavno-informativnog programa sa Stewartom emituje od 1999. godine, voditelj je imao priliku da se osvrne na tada aktuelnu problematiku na Kosovu, dešavanja na Balkanu, poslijeratni period u Bosni i Hercegovini, kao i smrt Slobodana Miloševića.

Smrt Slobodana Miloševića

Stewart je satirično komentarisao Miloševićevu smrt, osvrnuvši se na njegovu “ljudsku stranu”.

“Bio je genocidni manijak, ludak, otac i suprug. Definitivno će biti… pokopan”, izjavio je Stewart prije više od 10 godina.

Kosovo i Balkan za neupućene

Kad je bombardovanje Jugoslavije počelo, Stewart je shvatio da većina Amerikanaca jednostavno ne zna o čemu se zapravo radi.

Komičar je stoga odlučio da brzim kursom, sa malim greškama, edukuje svoju publiku.

Otkačeni planovi Marka Miloševića

I dok su snage NATO-a uveliko granatirale mete u tadašnjoj SR Jugoslaviji, sin Slobodana Miloševića odlučio je da gradi luna park po ugledu na Disneyland – Bambilend.

“Najveća atrakcija bit će mesto u kojem će različiti narodi živjeti u harmoniji, a zvat će se ‘Fantazija'”, rekao je Stewart.

Priča o Esadu Landži

Stjuart se osvrnuo Esadu Landži iz Konjica, koji je osuđen za ratne zločine, kada se u medijima pojavila informacija da se s njim družio sin Franka Sinatre. Voditelj je “objasnio” da članovi porodice Sinatra ionako vole da se druže s kriminalcima.

Milijarde za BiH

Velike količine novca koje su upućene u ratom razorenu Bosnu i Hercegovinu nestale su bez traga, a Stewart za sve optužuje nacionalističke vođe koje se nalaze na vlasti od kraja sukoba. Stewart je istakao da lideri s “komplikovanim imenima”, poput Alije Izetbegovića, sve uredno negiraju.