Kako krug u ogledalu postaje savršen kvadrat?

iluzija

Pred sobom jasno vidimo set cilindara, no kada isti taj set pogledamo u ogledalu, jasno vidimo kvadrate. Kako savršene kružnice mogu postati savršeni kvadrati?

Ne radi se ni o kakvoj digitalnoj prevari, u pitanju je čista optička iluzija. Isti predmet, gledan iz jednog ugla, izgleda potpuno drugačije kada ga se gleda iz drugog ugla. Ogledalo je postavljeno tako da nam daje pogled na oba ugla istovremeno.

Autor ove iluzije koja je zaludila mnoge na društvenim mrežama proteklih dana je Kokichi Sugihara, sa Univerziteta Meiji u Japanu. Za svoj je rad osvojio drugo mjesto na takmičenju za iluziju godine.

Koja je tajna ove iluzije? Prvi trag možemo dobiti u trenutku kada Kokichi okreće jedan od objekata. U trenutku kada je zakrenut 90° u odnosu svoj prvobitni položaj, prizor u ogledalu identičan je prizoru koji gledamo direktno, i ne nalikuje niti na clindre niti na kvadrate.

Radi se o posebnim oblicima isprintanim 3-D printerom. Vrlo maštovit dizajn oblika omogućuje im da pod određenim uglom njihov vrh izgleda poput kruga, a pod drugim uglom poput kvadrata. Pod svim ostalim uglovima, oblici izgledaju nedefinisano.