Kanađani u Africi iskopali najveći dijamant u posljednih 110 godina

diamond-670×509

Ekipi iz kanadskog Lucara Diamond Corpa se sreća uistinu osmjehnula kada je prije kojih par sedmica u jednom od njihovih rudnika u središnjoj Botswani pronađen divovski providni dijamant, vrlo brzo proglašen drugim najvećim u istoriji i najvećim u proteklih 110 godina.

Njegova je težina nevjerojatnih 1111 karata (222 grama) s dimenzijama od 65mm puta 56 mm puta 40 mm. Radi se o dijamantu IIa klase, druge najrjeđe i najcjenjenije kategorije, a njegova je sudbina za sada nepoznata.

Ipak, pošto su vremena glomaznih dijamanata u jednom komadu stvar prošlosti, vjeruje se kako će biti razbijen u više manjih segmenata i prodan za veliku svotu novca.

Inače, većina iskopanih dijamanata je težine svega nekoliko karata, ali područje na kojem je pronađen ovaj primjerak je uistinu iznimno bogato.

Samo u to istom rudniku (Karowe) su 2013. godine pronađena dva primjerka od po 200 karata, tako da se vlasnici s pravom mogu nadati punoj vreći kapitalaca.

S druge strane, teško je očekivati kako će ikada biti nadmašen rekorder, slavni Cullinan dijamant od 3 106 karata iskopan 1905. godine u južnoafričkom rudniku Premier.

Ovaj je mineral odmah postao svjetski poznat, a poklonjen je britanskom kralju Edvardu VII za rođendan. Kasnije je Cullin razbijen na nekoliko dijelova, a najveći su montirani na kraljevsko žezlo i krunu.