Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Karahasan: Književnost živi od razlika među nama, od razgovora

dzevad karahasan

Književnik Dževad Karahasan kaže da se pisac može biti jedino u okviru književnosti, a književnost čine mnogi, svi oni koji pišu, čitaju, komentiraju pročitano, svi oni koji žele pisati i sanjaju o tome.

– Književnost je soliranje, nikad pjevanje u horu. Taj složeni, prelijepi svijet književnosti živi od razlika među pojedinim glasovima, bez imalo želje da ih dovede do jednoglasja do hora – kazao je novinarima Karahasan.

Mišljenja je da kapitalizam i sport nisu uspjeli književnosti “nametnuti ljudoždersku logiku konkurencije”.

– U književnosti, za razliku od sporta, nema prvog, najjačeg, najboljeg, najmoćnijeg, jedinog….. Ljudi u književnosti dobro znaju da ono što si dobio na brzini izgubio si na snazi, ono što si dobio na snazi izgubio si na eleganciji, ono što si dobio na ekspresivnosti izgubio si na jasnoći, što si dobio na emotivnosti izgubio si na misaonosti. Zato u svijetu književnosti mogu biti dva centra, dva težišta, odnosno mnogo njih. Književnost živi od razlika među nama, od razgovora – istaknuo je.

Dževad Karahasan je bh. književnik, dramatičar, esejist, romanopisac. Trenutno obnaša funkciju predsjednika Društva pisaca BiH koje, u suradnji s ambasadama Švicarske i Austrije, organizira 55. Sarajevske dane poezije. Ta manifestacija iz oblasti kulture bit će održana od 27. septembra do 1. oktobra, a okupit će oko 60 stvaralaca iz deset država. Planirana su i gostovanja u Mostaru i Zenici, a kao značajan segment te manifestacije najavljena je i panel diskusija o prevođenju bez kojeg, kako je kazao, nema svjetske književnosti.

Naglasio je da će, kad se govori o organizaciji, ovogodišnji “Sarajevski dani poezije” zahvaljujući podršci institucija, ambasada i sponzora ” već biti s onu stranu granice totalnog siromaštva”, za razliku od ranijih godina kad su organizirani “isključivo zahvaljujući ljubavi, prijateljstvima i naporima organizatora, kad su autori dolazili radi prijateljstva i često o svom trošku”.