Notice: Trying to get property 'display_name' of non-object in /srv/storage/fokus.ba/wp-content/plugins/wordpress-seo-premium/frontend/schema/class-schema-person.php on line 152
Magazin

Klimtov portret Gertrud Loew prodan za 39,1 milion dolara

25/06/2015

Portret mlade žene, djelo Gustava Klimta koje je bilo predmet spora zbog vlasništva, prodan je na aukciji u Londonu za 39,1 milion dolara.

Na aukciji u Sotheby'su sinoć je prodano djela u vrijednosti od 282 miliona dolara, s tim da je još deset predmeta prodano za više od deset miliona funti.

Među njima su i bronzana balerina Edgara Degasa koja je prodana za 15,8 miliona funti, a početna je cijena bila 15 miliona, i to je aukcijski rekord za neku Degasovu skulpturu, objavio je Sotheby's.

Sotheby'sova je aukcija tako zasjenila suparničku kuću Christie's koja je na aukciji impresionista i modernista večer prije dobila 71,88 miliona funti.

klimt portret

Klimtova slika Portret Gertrud Loew – Gertha Felsovanyi iz 1902. nedavno je vraćen nasljednicima Bečanke koja je pozirala. Slika je ostala u gradu kada su vlasnici, Židovi, pobjegli pred nacistima.

 

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.