Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Kolumbija pustila u opticaj novčanicu sa likom Gabriela Garcije Marqueza

pesos

Kolumbija je pustila u opticaj novu novčanicu od 50.000 pezosa sa fotografijom dobitnika Nobelove nagrade za književnost Gabriela Garcije Marqueza.

Novčanica protuvrijednosti oko 17,50 dolara puštena je u opticaj u skladu sa zakonom koji omogućava državi da na taj način oda počast legendarnom piscu, novelisti i novinaru koji je preminuo 2014. godine u Meksiku u 87. godini, javlja Anadolu Agency.

“On je nadaleko pronio ime Kolumbije od sredine prošlog stoljeća”, izjavio je predsjednik Centralne banke Kolumbije Jose Dario Uribe, u petak, prilikom prezentacije novčanice sa Marquezovim likom.

Inače, ova novčanica je treća koju je ove godine izdala kolumbijska Centralna banka, koja nastoji povećati sigurnost i učiniti novčanice ove zemlje što atraktivnijim.

Ranije ove godine puštene su u opticaj novčanice od 100.000 pezosa sa likom bivšeg predsjednika Carlosa Lierasa Restrepoa i 20.000 pezosa sa likom bivšeg predsjednika Alfonsa Lopeza Michelsena.

Najznačajnija novost na novčanici koja je u petak puštena u opticaj je što se na fotografiji može vidjeti efekat promjene boja i pokreta. Naime, otisak kolibrića na cvijetu, koji se nalazi lijevo od centra na prednjoj strani novčanice, mijenja se iz zelene u plavu boju kako se novčanica okreće.

Uz ovo, za posljednji kvartal ove godine najavljeno je puštanje u opticaj novih apoena od 10.000, 5.000 i 2.000 pezosa.