Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Mališane iz bivše Jugoslavije u Mostaru okupio Šantićev festival djece pjesnika

Mališane svih zemalja bivše Jugoslavije u Mostaru okupio Šantićev festival djece pjesnika

Međunarodni Šantićev festival djece pjesnika, povodom 92. godišnjice smrti velikog pjesnika Alekse Šantića, koji je večeras održan po treći put zaredom u organizaciji Srpskog prosvjetnog i kulturnog društva “Prosvjeta” Mostar, u gradu na Neretvi je ujedinio kreativce iz svih zemalja bivše Jugoslavije.

Direktor Festivala Goran Kosanić je s ponosom kazao kako je na natječaj za ovogodišnji festival pristiglo 860 radova iz Srbije, Hrvatske, Slovenije, Makedonije, Crne Gore te Bosne i Hercegovine, što samo po sebi govori koliko je ovaj festival postao prepoznatljiv.

Stručni žiri u sastavu Alma Fazil-Obad, Božidar Kijac i Miljenko Buhač, kako naglašava Kosanić, imao je jako težak i nezahvalan posao odabrati 15 finalista od 860 pristiglih radova, obzirom da su zaista djeca pokazala izuzetne vještine pisanja.

No u finalnoj večeri, ispunjenoj izuzetno bogatim kulturno-zabavnim programom, nakon što se svojim stihovima predstavilo 15 mladih pjesnika nagrade sa ovog festivala ponijelo je samo troje najboljih. Treće mjesto osvojio je Lav Lukić z Beograda pjesmom “Sjećanje na Anu Frank”, a drugo mjesto Iris Dugalić iz Mostara s pjesmom “Obris čovječanstva”, dok se titulom najbolje okitila Hana Trtovac iz Novog Pazara s pjesmom “San o porodičnoj sreći”.

Iako su nagrade dobili samo troje najboljih, Kosanić ističe kako su zapravo svi oni skupa pobjednici, jer zajednički duh mladih pjesnika iz svih zemalja bivše Jugoslavije u Šantićevom Mostaru je trodnevnom manifestacijom oživio Šantićev duh, duh pjesničkog Mostara po kome je grad na Neretvi nadaleko uvijek bio prepoznatljiv.

“Ovo znači puno za cijeli grad. Ovdje je toliko puno pozitivne energije i toliko zdravog duha u ovim mladim ljudima, da su oživjeli naš Mostar svojim druženjem i širenjem svoje poezije”, kazao je Kosanić za Anadolu Agency(AA), navodeći kako su svi sudionici ovoga festivala veliki ambasadori Mostara.

Svi sudionici su danas posjetili grob Alekse Šantića, položili su svoje pjesme omotane oko ruže na grob velikog mostarskog pjesnika. Govorili su o djelima Alekse Šantića, donijeli svoju iskrenu ljubav prema poeziji i pokazali veliko znanje o mostarskom poeti, ali i gradu na Neretvi koji će bez sumnje biti inspiracija za nova djela kao i mnogim poznatim pjesnicima.

Da je značaj Međunarodnog Šantićevog festivala djece pjesnika nadmašio granice Mostara i BiH, pored brojnih sudionika posvjedočila je svečanost dodjele zahvalnica onima bez kojih festival ne bi uspio, a među brojnim je zahvalnica uručena i Generalnom konzulatu Republike Turske u Mostaru.