Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Menstruacija joj trajala pet godina, život joj se pretvorio u pakao

chloe

Ova djevojka iz Perta pati od poremećaja koji sprječava pravilno zgrušavanje njene krvi, a kada je po prvi put počela da krvari sa 14 godina, krvarenje jednostavno nije prestalo.

“Nisam mogla ništa da radim. Stalno sam imala vrtogalvicu, opasno nizak krvni pritisak i nije dolazilo u obzir da vozim ili čak izlazim napolje. Zaista volim fizičku aktivnost i zato je sve ovo za mene bila velika frustracija”, izjavila je Chloe Christos.

Devojke tokom menstruacije u prosjeku gube između 20 i 60 mililitara krvi, a sve preko 80 se smatra ozbiljnim krvarenjem i ljudi koji gube tu količinu krvi pate od stanja koje se naziva menoragija.

Međutim, u roku od svega nekoliko dana, Chloe je mogla da izgubi i do 500 mililitara krvi.

“Znala sam da to s mojom menstruacijom i nije baš u redu, ali me je bila sramota da pričam o tome. Osjećala sam se drugačije od drugih i usamljeno”, pričla Chloe koju je majka u jednom trenutku odvela kod ljekara shvativši ozbiljnost njenog stanja.

Dijagnostifikovan joj je Von Vilebrandov poremećaj. U pitanju je nasljedna bolest zgrušnjavanja krvi, od koje, za razliku od hemofilije, pate i žene.

Najčešći simptomi su teške, dugotrajne i obilne menstruacije, laki nastanak modrica i teško zaustavljanje krvarenja.

Uprkos dijagnozi, Chloe je nastavila da pati jer joj je sintetički lijek izazvao brojne negativne sporedne promjene, a zaustavljao je menstrualno krvarenje na svega 12 sati.

Odbila je histeroktomiju, zahvat u kojoj bi joj bili uklonjeni ženski reproduktivni organi pa se zbog nemogućnosti adekvatnog liječenja posvetila istraživanju alternativnih terapija. Uz to je često primala transfuzije krvi.

Tek je prošli mjesec pronašla tretman koji joj je omogućio da prvi put u životu ima menstruaciju u trajanju od svega šest dana.

Nakon svega, Chloe se posvetila borbi za prava transfuzijskih bolesnika i svih osoba sa poremećajima zgrušavanja krvi.