Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Na aukciji haljina u kojoj je Marilyn Monroe pjevala Kennedyju

Marilyn Monroe345

Svjetlucava haljina u kojoj je američka pop-ikona, glumica i pjevačica Marilyn Monroe 19. maja 1962. na svom posljednjem javnom nastupu otpjevala rođendansku pjesmu tadašnjem američkom predsjedniku John F. Kennedyju ide na aukciju, piše Anadolu Agency (AA).

Prestižna aukcijska kuća “Julien's Auctions” haljinu koja je posljednji put bila pred publikom u Madison Square Garden u New Yorku, ponudit će na aukciji u Los Angelesu 17. novembra ove godine.

Haljina bi mogla biti procijenjena na dva do tri miliona američkih dolara.

“Happy Birthday Mr. President” slavna Monroe posvetila je tadašnjem miljeniku američke nacije, Kennedyju koji je slavio 45. rođendan.

Poznata po provokativnom oblačenju, Monroe je te večeri bila odjevena u usku svjetlucavu haljinu hoolywoodskog dizajnera Jeana Louisa koja je bila toliko pripijena uz njeno tijelo da je bila prišivana na pjevačici.

Predsjednik aukcijske kuće “Julien's” Darren Julien tvrdi kako jedinstvena haljina Monroe nema samo vrijednost za Hollywood, već i “političku te historijsku vrijednost”.

Kontroverzna Monroe, koju su pratile glasine da je bila u ljubavnoj vezi sa Kennedyjem, pronađena je mrtva tri mjeseca nakon nastupa pred američkim predsjednikom.

Iako su policijski izvori tvrdili da je umrla predoziranjem pilulama za spavanje, smrt tridesetšestogodišnje filmske ikone i danas je misterija.

Neke teorije tvrde da je smrt mlade glumice izazvala porodica Kennedy.