Magazin

Na ovogodišnjem Berlinaleu bit će prikazana 434 filma iz 77 zemalja

02/02/2016

Na ovogodišnjem 66. međunarodnom filmskom festivalu u Berlinu (Berlinale) bit će prikazana 434 filma iz 77 zemalja.

Direktor Berlinalea Dieter Kosslick danas je u Berlinu predstavio program ovogodišnjeg Festivala koji će biti održan od 11. do 21. februara.

U okviru takmičarskog programa ove godine bit će prikazana 23 filma, dok se 18 njih takmiči za festivalsku nagradu “Zlatni medvjed”. Dakle, tokom Festivala bit će prikazana 434 filma iz 77 zemalja.

Među filmovima koji će premijerno biti prikazani na Berlinaleu nalazi se “Plavo biciklo”, Rauf” i “Mladi hrvači”. Film “Smrt u Sarajevu” Danisa Tanovića, koji je sniman u maju prošle godine svoju svjetsku premijeru imat će također, u takmičarskom programu Berlinalea.

Predsjednica žirija za festivalske nagrade “Zlatnog medvjeda” i “Srebrenog medvjeda” bit će poznata američka glumica Meryl Streep. U sedmočlanom međunarodnom žiriju nalaze se i Lars Eidinger, Nick James, Brigitte Lacombe, Clive Owen i Alba Rohrwacher .

Kosslick je istakao da će ove godine crvenim tepihom prošetati mnoge poznate ličnosti među kojima se nalazi i poznati reditelj Spike Lee, glumci Jude Law, Julianne Moore i George Clooney.

Festival će otvoriti film “Hail, Caesar!” braće Joela i Ethana Coena.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.