Najbolji redatelji za jednim stolom

redatelji

Ako se smatrate obožavateljem filmova, onda je januar za vas jedan od najboljih mjeseca u godini. Većina američkih filmskih studija tempira izlaske svojih glavnih pretendenata za Oscare upravo u ovom mjesecu, i zato se radi o vjerojatno najuzbudljivijem periodu za film.

Magazin The Hollywood Reporter je zbog toga odlučio okupiti neke od najuglednijih redatelja današnjice i posjesti ih za okrugli stol gdje su proveli više od sat vremena u vrlo zanimljivom i razotkrivajućem razgovoru.

Za istim stolom su se našli Danny Boyle, Tom Hooper, David O. Russell, Alejandro G. Inarritu, Ridley Scott i Quentin Tarantino, koji su svi redom u posljednjih godinu dana izbacili filmove koji će biti glavni favoriti na Akademijinoj dodjeli nagrada. To su redom “Steve Jobs”, “Dankinja”, “Joy”, “Povratnik”, “Marsovac” i “Mrska osmorka”, a tokom ovog razgovora otkrili smo pet dosta zanimljivih detalja.

1. Veza Ridleya Scotta i Stanleya Kubricka

“Završio sam snimanje ‘Blade Runnera’ i mislio sam da film izgleda katastrofalno. Do tada sam već nekoliko puta kontaktirao Stanleya, pa sam ga odlučio tražiti da mi pomogne. Znao sam da je četiri i pol mjeseca proveo snimajući scene s helikopterima za ‘Usijanje’ i da ima hrpu neiskorištenog materijala, pa sam ga zamolio da mi ustupi dio. Idući dan sam dobio 17 sati snimljenih scena, tako da je kraj ‘Blade Runnera’ zapravo Kubrickov”, rekao je Ridley Scott.

2. Tarantino potvrdio svoje planove za budućnost

“Definitivno želim stati u nekom trenutku, nakon desetog filma. Hoću pisati romane i posvetiti se pozorišnim predstavama. Planiram napraviti pozorišnu adaptaciju ‘Mrske osmorke’ jer mi se sviđa ideja da neki drugi glumci igraju moje uloge”, otkrio je Tarantino.

3. Inarritu je imao velikih problema s konjima

Uz vremenske neprilike, čini se da je na setu “Povratnika” redatelj Alejandro Inarritu najviše problema imao sa snimanjem konja. “Sjećam se da me Clint Eastwood lani začuđeno upitao zašto snimam film s konjima, jer su njemu ponudili sličnu stvar i on je to glatko odbio. Bio je pun sažaljenja za mene. Kasnije sam shvatio i zašto – do tog trenutka nikad nisam snimao konje i nisam imao pojma koliko je to zahtjevno. Na kraju sam imao i noćne more jer nisam znao kako da ih snimim na pravi način”, rekao je Inarritu.

4. Danny Boyle je otkrio svoju omiljenu scenu

“Snimili smo jedno scenu za film ’28 dana kasnije’ koju na kraju nismo iskoristili. U njoj se likovi voze u taksiju kroz postapokaliptičnu Britaniju prepunu zombija, i pjevaju ‘Hotel Yorba’ od White Stripesa. Žao mi je što ta scena nije završila u filmu, ali od nje bi se dao razviti dobar mjuzikl”, ispričao je Boyle.

5. Scott je pogledao “Muriel se udaje” šest puta

Na pitanje koji film bi odabrali za pohranjivanje u vremensku kapsulu radi očuvanja, Ridley Scott je neočekivao otkrio da bi on to napravio s filmom “Muriel se udaje”. “Pogledao sam ga šest puta, fantastičan je”, rekao je iskusni redatelj.