Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Nakon 100 godina pronađena kompozicija Igora Stravinskog

igor_stravinsky-2

Kompozicija ruskoga skladatelja Igora Stravinskog slučajno je pronađena među brojnim notnim zapisima Konzervatorija u Sankt Peterburgu, izvijestila je uprava.

“Pogrebnu pjesmu Stravinski je skladao 1908. Izvedena je samo jedanput, 1909. na istom konzervatoriju. Sam ju je skladatelj smatrao jednim od najboljih djela iz svog ranog razdoblja i više je puta izrazio žaljenje jer je notni zapis nestao. Nedavno je tijekom preseljenja pronađen u našoj knjižnici”, rekla je za AFP muzikologinja i stručnjakinja za glazbeni opus Igora Stravinskog, Natalija Barguinskaja.

Donedavno izgubljenu dvanaestminutnu kompoziciju suradnici Natalije Barguinskaje otkrili su opazivši skladateljevo ime na jednoj od kajdanki skrivenoj među nekatalogiziranim notnim zapisima.

“Odmah su me pozvali i rekli mi da im se čini da su pronašli orkestralnu partituru Pogrebne pjesme”, ispričala je ona, podsjetivši da ju je Stravinski skladao u spomen na svog učitelja Nikolaja Rimskog-Korsakova koji je umro godinu dana ranije.

“Pogrebnu pjesmu Stravinski je skladao prije baleta Žar ptice koji ga je proslavio u lipnju 1910. u Parizu”, rekla je Barguinskaja. Vjerovalo se da su notni zapis Pogrebne pjesme namjerno uništile komunističke vlasti za vrijeme boljševičke revolucije.

Igor Stravinski smatra se jednim od najutjecajnijih kompozitora i dirigenata 20. stoljeća.