Magazin

NASA objavila nove fotografije Plutona

16/07/2015

NASA je objavila najnovije fotografije Plutona, a radi se o daleko detaljnijim snimkama najudaljenijeg planeta u sunčevom sistemu.

Inače, radi se o fotografiji koja je dio većeg mozaika i otkriva srcoliki dio planeta. Iz NASA-e poručuju da postoje i planine koje su visoke gotovo 3.500 metara, a ekipa New Horizonsa tvrdi da tako visoke planine moraju imati podlogu od leda.

“Vidimo zaleđenu vodu po prvi puta na Plutonu. Možemo biti prilično sigurni da se tamo nalaze ogromne količine vode”, rekao je John Spencer tokom konferencije.

pluton1

Do jutra možemo očekivati mnogo novih fotografija, a na konferenciji za novinare rečeno je da bi većina fotografije trebala biti spremna do petka.

Inače, svemirska sonda New Horizons uspješno je prošla pored Plutona. Sonda koju je NASA lansirala 2006., privela je kraju svoju desetgodišnju odiseju i proletjela najbliže tom nebeskom tijelu na udaljenosti od 12.500 kilometara i počela slati prve podatke o tom tajanstvenom planetu.

“S letjelicom je sve u redu, zabilježili smo podatke o Plutonovom sistemuu i trenutno se sonda udaljava od Plutona”, rekla je Alisa Bowman, voditeljica misije.

Prvi podaci sa sonde došli su u predviđeno vrijeme, nešto prije 3 sata u noći po našem vremenu, a primili su ih naučnici u kontrolnom centru Laboratorija za primijenjenu fiziku Univerziteta John Hopkins u Baltimoru u Marylandu. Riječ je o podacima o položaju sonde, koji su ukazivali da je s njom sve u redu. Potom je provjeren sistem sonde, a svi podaci pokazivali su da nema nikakvih kvarova, piše Wired.

Poruka poslana s položaja sonde u Kuperovom sistemu udaljenom tri milijarde milja zaprimila je antena u Madridu, a potom proslijedila u kontrolni centar.

pluton3

“Baš kako smo planirali”, kazala je Bowman.

New Horizons je u utorak, kada se najviše približio Plutonu na 12.500 kilometara, proveo više od osam sati u nizu eksperimenata vezanih uz atmosferu planeta. Sonda je također snimila njegovu noćnu stranu uz pomoć svjetla koje se reflektira s Plutonovog glavnog mjeseca Charona. Sonda je sada toliko daleko da radio signali, koji se kreću brzinom svjetlosti, trebaju za taj put četiri sata i 25 minute.

Narednih dana New Horizons će nastaviti slati zabilježene podatke, a naučnici najavljuju da je dosad poslao tek jedan posto onog što je zabilježio. Za slanje svih prikupljenih podataka bit će potrebno 16 mjeseci. Prvi veći prijenos podataka odvit će se u dva dijela, oko 15 i 21.25 sati po našem vremenu, a najznačajnije će biti tri fotografije koje je zabilježio pankromatski LORRI. Svaki piksel na fotografijama predstavljat će udaljenost od četvrt milje. New Horizon poslat će i fotografije tri Plutonova mjeseca, Charona, Hydre i Nixa.

“Još niste vidjeli ništa! Današnja snimka samo je posljednja u fotoalbumu New Horizona”, objavili su iz NASA-e pored snimke Plutona.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.