Magazin

Naučnici izračunali koliko stabala raste na zemlji

10/09/2015

Prema najnovijim procjenama, na Zemlji raste nešto više od tri biliona stabala, objavio je BBC.

Taj je broj gotovo osam puta veći od prethodnih procjena da na svijetu postoji oko 400 milijarda stabala. Novu procjenu objavila je skupina n s Yaleaučnikaa pod vodstvom Thomasa Crowthera. Oni su prikupili podatke terenskih istraživanja i one dobivene satelitskim snimkama, javlja Hina.

Skupina s Yalea procijenila je da se na godinu posiječe oko 15 milijarda stabala, a ponovo ih se zasadi oko pet milijardi

Nova procjena sugerira da na svakog stanovnika Zemlje dolazi oko 420 stabala. Ti će brojevi poslužiti za razne buduće istraživačke projekte, od studija bioraznolikosti do novih klimatskih modela, no Crowther upozorava da ta procjena sama po sebi neće ništa promijeniti.

“Ne radi se o tome da smo pronašli gomilu novog drveća, tako da to nije ni dobra ni loša vijest”, rekao je Crowther za BBC.

“Jednostavno smo opisali stanje globalnog šumskog sistema kako bi ljudi mogli bolje razumjeti taj problem i kako bi naučnici mogli iskoristiti nove brojeve”, dodao je.

Ključno za novu procjenu bilo je prikupljanje podataka s terena o gustoći šumskog pokrova na više od 400 hiljada  lokacija diljem svijeta. Od ukupno 3,04 biliona  stabala, naučnici procjenjuju da oko 1,39 biliona raste u tropskim i suptropskim šumama.

Skupina s Yalea procijenila je da se na godinu posiječe oko 15 milijarda stabala, a ponovo ih se zasadi oko pet milijardi.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.