Naučnici otkrili da psi mogu imitirati izraze lica drugih pasa

sFV361n

Psi mogu imitirati izraze lica drugih pasa u djeliću sekunde, baš kao i ljudi, što pokazuje da imaju temeljnu empatiju, tvrde italijanski naučnici.

Oponašanje facijalnih izraza ljudska je osobina, koja im pomaže da se slažu. Zato se, recimo, automatski nasmijemo kad se netko drugi smije.

Psi čine isto kako bi se povezali s drugim psima, napisali su znanstvenici u časopisu Royal Society Open Science.

Oni misle da psi time pokazuju bazični oblik empatije. Taj se fenomen kod pasa možda razvio tokom procesa njihova pripitomljavanja, tvrde naučnici sa univerziteta u Pisi. Dosad je ta navika, povezana s društvenim zbližavanjem, opisana kod ljudi i primata poput čimpanzi i orangutana.

“Demonstrirali smo da je brzo oponašanje prisutno i kod pasa. Radi se o nesvjesnom, automatskom i brzom, u djeliću sekunde, oponašanju drugih pasa”, rekla je voditeljica istraživanja Elisabetta Palagi za BBC. Takva temeljna vrsta empatije smatra se prvim korakom prema složenijim oblicima.

“Pas koji se igra s drugim psom može pročitati njegovu motivaciju i emocionalno stanje imitirajući njegove izraze i pokrete tijela”, objasnila je Palagi.

Do zaključka su došli analizirajući snimke pasa u igri i znake njihove interakcije poput spuštanja na prednje noge ili opuštanja gubice kako bi se vidjeli zubi. Nakon pregledanih 50 sati materijala utvrdili su da psi mogu oponašati izraze lica i pokrete drugih pasa u djeliću sekunde.

Kažu da je takva rapidna imitacija automatska i nesvjesna, a ne rezultat treninga. John Bradshaw s veterinarskog fakulteta u Bristolu kaže da je potrebno dodatno istraživanje kako bi se utvrdilo da psi stvarno mogu čitati emocije drugih pasa.

“Domaći psi su izvrsni čitači govora tijela, i drugih pasa i ljudi, i zato ih je tako lako obučiti”, rekao je Bradshaw. “Usto su jako zaigrana stvorenja i brzo uče imitirati akcije partnera u igri kako bi igra dulje trajala. Ali naula tek treba utvrditi i dokazati da psi razumiju misaoni proces ili emocije drugih pasa”, dodao je.

Od prije je poznato da psi mogu odgovoriti na ljudske emcije, poput kopiranja zijevanja, što također sugerira temeljne oblike empatije.

psi