Notice: Trying to get property 'display_name' of non-object in /srv/storage/fokus.ba/wp-content/plugins/wordpress-seo-premium/frontend/schema/class-schema-person.php on line 152
Magazin

Naučnici otkrili prvu toplokrvnu ribu

16/05/2015

Tim istraživača američke Nacionalne okeanske i atmosferske službe (NOAA) otkrio je prvu toplokrvnu ribu.

Riječ je o mjesečevoj ribi ili opah (Lampris guttatus) koja neprestanim pomjeranjem peraja stvara toplotu koju zadržava u škrgama.

Za razliku od drugih riba, tijelom mjesečeve ribe, uključujući srce, kruži topla krv, što pospješuje njene opšte sposobnosti.

Opah živi u Sjevernom Atlantiku, Sjevernom i Sredozemnom moru, hraneći se ribama i lignjama.

Tamno naradžaste je boje s bijelim tačkama i jarko crvenim perajama. Odrasle jedinke teže preko 70 kilograma i veličine su automobilske gume.

Toplota – njena prosječna temperatura tijela isnosi oko 5 stepeni Celzijusa, povećava njenu efikaksnost kao lovca u hladnim morskim dubinama.

Naime, stvorenja koja žive na dubinama većim od 200 metara se sporo kreću, čuvajući energiju, dok je mjesečeva riba brža, pa samim tim i opasnija grabljivica.

“Toplokrvnost čini ovu ribu efikasnijim predatorom koji brže pliva i brže reaguje, te vidi daleko bolje”, objasnio je dr Nicolas Wegner, autor studije objavljene u časopisu Science.

Ribe su uglavnom hladnokrvne ili ektodermne životinje, premda tuna i neke vrste morskih pasa mogu da zagriju određene dijelove tijela poput mozga i očiju.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.