Naučnici pokušavaju seizmologijom spasiti slonove od ljudi

slonovi

Mogu li vibracije u tlu spriječiti slonove da dolaze u sukob s ljudima? Već ranije je bilo pokušaja da se te goleme životinje zastraši niskofrekvencijskim zvukovima kako ne bi ulazili u afrička sela, a naučnici sada razmišljaju da zvuku dodaju seizmičke signale u tlu.

Tim stručnjaka predvodi profesorica Sue Webbs sa univerziteta Witts u Johanesburgu koja kaže da je cilj zaštititi sve, i slonove i ljude. “Slonovi mogu biti nevjerojatno destruktivni, osobito na farmama”, rekla je Webbs BBC-u. “Kada dođu jedu usjeve, ruše kuće, a mogu čak i ubiti ljude”, dodala je.

Webbs smatra da svim dosadašnjim pokušajima odvraćanja slonova nedostaje ključan dio, seizmički signali. Njezina je pretpostavka da slonovi komuniciraju kroz zrak i kroz tlo i moguće je da prepoznaju lažne infrasonične pozive ako istovremeno ne osjete seizmičke signale.

Kako bi to provjerila, poslužila se treniranim životinjama iz organizacije Adventures With Elephants južno od Johannesburga.Ti slonovi na komandu počnu rikati, kao što psi reže kada im trener približi nešto što doživljavaju kao prijetnju.

Stručnjaci su na zemlju stavili uređaje za snimanje kako bi snimili specifičan seizmički otisak tog rikanja. Još je rano za konačne zaključke, ali već sada je jasno da postoji mjerljiv signal koji može putovati velikim udaljenostima, kaže Webbs i dodaje da je idući korak snimiti seizmičke signale povezane sa stvarnim slonovskim pozivima na uzbunu.