Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Naučnici tvrde kako voz sa nacističkim blagom ne postoji

nazi-1_1440157062

Poljski znanstvenici odbacili su tvrdnje amaterskih lovaca na blago da je nacistički voz natovaren zlatom, nakitom, oružjem i ukradenim umjetninama skriven u željezničkom nasipu u blizini poljskog grada Wroclawa.

“Nema voza,” rekao je poljski profesor rudastva Janusz Madej na konferenciji za medije. Desetak znanstvenika koji su sudjelovali na konferenciji za medije mjesec su dana proučavali 35 kilometara trase na pruzi Wrocław-Wałbrzych gdje se tvrdilo da je pronađen voz.

Naučnici rudarske akadamije pri istraživanju su koristili detektore magnetskih polja, kamere za toplinsko snimanje i radare za skeniranje. Kako bi im omogućila bolji pristup području, poljska vojska je maknula željeznički nasip.

Skriveni tunel je pronađen, međutim nema traga voza.

Unatoč tvrdnjama znanstvenika, lovci na blago Piotr Koper i Andreas Richtersz uvjereni su postojanje voza. Oni su ostali pri tvrdnjama kako je voz nestao u blizini Wroclawa prilikom nadiranja sovjetskih snaga 1945. godine.

“Vjerujemo da voz postoji”, uvjeren je Koper. “Očitanja naučnika su drugačija jer metodološki pristup nije bio isti kao naš”

Po mjesnom fokloru, voz pun dragulja i ostalih dragocjenosti nestao je pri ulasku u jedan tunel u planinskom dijelu pokrajine Donje Šleske i iz njega nikad nije izašao.
Tunel je kasnije zatvoren, a njegova lokacija zaboravljena.