Nele Karajlić o ćevapima, globalnom sra** i naravno Sarajevu

nele

Nekadašnji pjevač sarajevske rok grupe Zabranjeno pušenje i jedan od idejnih tvoraca Top liste nadrealista Nenad Janković, poznatiji kao dr. Nele Karajlić, nastavio je polemiku sam sa sobom u vezi rodnog grada. U razgovoru za banjalučki frontal.rs poredio je dva najveća bh. grada.

– Poznato je vaše stajalište o Sarajevu kao zatvorenoj i neslobodnoj sredini, koje ograničava čak i iznošenje mišljenja koje ne pogoduje političkoj eliti u FBiH. Da li mislite da je Banjaluka, kao centar RS-a, svojevrstan pandan Sarajevu u tom smislu?

Ne. Banjaluka nikada nikoga nije otjerala, a Sarajevo jeste. Ja nisam nikada čuo da je neko ko nije iz RS i nije Srbin, doživio ono što sam ja doživio u Sarajevu.

– Da Vam ponude neku odgovornu poziciju u Vladi RS-a, da li biste to prihvatili?

Nemoj me zaje*avati, nisam ja političar.

– Ali bili ste politički angažovani početkom devedesetih…

Da, ali samo u kampanji, nikada kao političar. Ja sam bio angažovan kao umjetnik koji podržava neku politiku i političku partiju, a ne kao neko ko kreira tu politiku i ko se bavi politikom. Da smo dobili izbore, ne bih bio u vladi, sigurno. Uglavnom, ni danas se ne bih odlučio baviti tim i dao bih nekom pametnijem to moje mjesto.

– Kako vidite Bosnu i Hercegovinu, ili ako hoćete, čitav region kroz 5-10 godina?

U ovom trenutku, ne može se ni planeta vidjeti kroz pet ili deset godina. Niko ne zna ko će s kim doručkovati za pet godina ili da li će doručka uopšte biti. Vidiš kakva je neizvjesna situacija. Još smo mi dobri šta se tamo negdje sprema…

– Imate li neku životnu filozofiju koje se pridržavate?

Mogu vam samo reći da je moja životna filozofija smisao, a ne ono što je danas popularizovano i vrjednovano – a to je uspjeh odnosno profit. Profit vam ne donosi sreću, ali smisao i življenje u skladu sa ličnim smislom da. Nažalost, mi smo ovaj koncept odavno izgubili, pa se sada nosimo sa posljedicama tog gubitka.

– I za kraj nešto lagano. Gdje su bolji ćevapi, u Banjaluci ili Sarajevu?

Pa boga mi su bili u Sarajevu. Svaka vama čast, ali brend je brend.