Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Norvežani pokrenuli akciju da svojim komšijama Fincima poklone planinu

halti

U Norveškoj je pokrenuta interneta peticija da se jedan planinski vrh daruje Finskoj kao poklon za stogodišnjicu finske nezavisnosti 2017. godine.

Dio planine Halti u Laponiji već je u Finskoj, ali je njen najviši vrh dvjesto metara iza norveške granice. Na Facebooku je pokrenuta kampanja da se granica pomakne i da se vrh daruje Finskoj. Kažu da bi takva promjena jedva bila vidljiva na karti, prenosi BBC.

“Ne samo da bi to bio sjajan poklon, nego i se zemalja može hvaliti da je darovalo planinu”, kažu norveški aktivisti pod sloganom “Odvedimo Finsku do novih visina”.

Halti je visok 1.365 metara i ne ulazi niti u dvjesto najviših norveških vrhova. Ali bi u Finskoj bio najviši. Iza ideje stoji Bjorn Geirr Harsson, penzionisani zaposlenik nacionalnog norveškog kartografskog zavoda. Harsson je radio na mapiranju te planine još prije tridesetak godina i nije mu bilo jasno kako je vrh pripao Norveškoj.

Sadašnjoj šefici kartografskog zavoda Anne Cathrine Frostrup ideja se sviđa.

Fincima još i više. Na tamošnjim društvenim mrežama oduševljeni su norveškom plemenitošću. No, javio se i jedan praktičniji finski korisnik: “Možemo li planinu zamijeniti za samo jedan naftni izvor?”, pitao je.