Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Nova studija objasnila zašto zebra ima pruge

zebre

Najnovija studija naučnika sa Univerziteta u Kaliforniji pokazala je da zebrine pruge nisu dio kamuflaže te životinje i njene zaštite od predatora, kako se to ranije smatralo,nego da služe za termoregulaciju, prenosi Anadolu Agency (AA).

Iako mnoge afričke životinje imaju pruge po tijelu, one nisu tako izražene kao kod zebre. Njene pruge, kako tvrde istraživači, evolucijski su se razvijale u cilju pomoći tim životinjama od afričkih paklenih vrućina.

Ranije se vjerovalo da pruge zebrama služe za kamuflažu i bijeg od lavova dok su drugi tvrdili da pruge služe izbjegavanju ugriza muha koje prenose bolesti.

Kalifornijski istraživači proučavali su zebre nekoliko mjeseci, danju i noću, gdje je uočeno kako su, zbog pruga na tijelu, zebre vidljive grabežljivcima čak i na udaljenosti od 98 metara, stoga je teorija o “kamuflaži” prugama otpisana.

Raspored i oblik pruga na njihovom tijelu, kako tvrde naučnici, povezan je sa regulacijom temperature.

Zebre navodno imaju poseban “oblik hlađenja” tijela jer probavljaju hranu sporije nego drugi afrički biljojedi što ih čini više izloženim suncu. Kako bi kontrolisali temperaturu tijela, crni dijelovi krzna im se zagrijavaju brže dok se bijeli dijelovi zagrijavaju sporije.