Magazin

O najtužnijoj mladenki piše cijeli svijet

19/05/2015

Vjenčanje tinejdžerice i sredovječnog policajca u Čečeniji koji je već oženjen, pretvorilo se u skandal nakon što su ruski dužnosnici podržali brak i pojavili se na vjenčanju.

Nazhud Guchigov, 47-godišnji regionalni šef policije, odbacio je optužbe da je prisilio porodicu 17-godišnje Khede Luize Golyabiyeve da mu dozvole da je oženi prošle subote u Groznom. Na vjenčanju se pojavio i moskovski namjesnik u Čečeniji, Ramzan Kadyrov.

[pull_quote_right]Legalna dob za udaju u Rusiji je 18 godina, ali regionalne vlasti imaju pravo dozvoliti brak s mlađim osobama, ako ga smatraju prikladnim[/pull_quote_right]

Svi svjetski mediji izvijestili su o ovom vjenčanju nakon što je Jelena Milashina, nagrađivana istraživačka novinarka “Novaye Gazete” objavila reportažu u kojoj tvrdi da su mještani iz Khedinog sela zatražili da joj pomogne. Milashina tvrdi da su joj kazali da se Goylabiyeva udaje protiv svoje volje jer je njenim roditeljima postavljen ultimatum da je predaju ili će im ona biti nasilno oduzeta.

S druge strane, Guchigov, koji je Milashini kazao da je već oženjen i koji prema nekim izvješćima ima 57 godina (a ne 47), isprva je poricao da je brak dogovoren, ali u međuvremenu su tu informaciju potvrdile čečenske vlasti, piše “Telegraph”.

U intervjuu za Life News, tabloid koji se povezuje s tajnim službama, Goylabiyeva je prošle sedmice kazala da se želi udati za Guchigova, ali aktivisti za ljudska prava vjeruju da je i na to bila prisiljena. Njen suprug policajac sad tvrdi da je njegov prvi brak bio neslužben i da on i njegova prva supruga nisu živjeli zajedno puno prije novog vjenčanje ove subote.

Kheda Goilabiyeva, Magomed Daudov

Milashina je otputovala u Čečeniju zbog daljnjeg istraživanja, ali morala je otamo otići nakon što je “doznala da ju traži policija i da je u opasnosti”.

Legalna dob za udaju u Rusiji je 18 godina, ali regionalne vlasti imaju pravo dozvoliti brak s mlađim osobama, ako ga smatraju prikladnim.

Spomenuti Kadyrov, koji je bio prisutan na vjenčanju, u prošlosti je govorio u korist poligamije, uprkos tome što je u Rusiji ona ilegalna. Moskva je odlučila ignorisati slučaj. Putinov glasnogovornik Dmitry Peskov odbio je dati bilo kakav komentar.

“Ne bavimo se vjenčanjima”, kazao je u ponedjeljak.

Nakon što se svijetom proširila priča o vjenčanju, brojni mediji o Goylabiyevoj pišu kao o najtužnijoj mladenki na svijetu.

https://www.youtube.com/watch?v=NhB7XiT5Qzk

Komentari

5 Comments

 1. Irfan

  20/05/2015 at 14:56

  Mozda se tamo ne krevelje kao ove nase..mozda je to tamo dio stida kod zena..da gledaju u pod i da se ne smiju..

 2. Irfan

  20/05/2015 at 14:57

  Ako cemo iskreno ni ostale zene se ne smiju..

 3. Alma

  20/05/2015 at 18:51

  Grehota! Mozda imate cerku ili imat ce te… vjerovatno tek tat bi se setili sta pisete! Ona je dijete! Kako bi se vi osecali da vas neko ozeni silom za staru babu koja ima muza pokraj sebe plus stariju cerku koja bi mogla da vi bide zena a ne stara bab grehota zar nebi vas bolelo za vasu cerku ili sestru? Koja mora silom da se uda za starok coveka koji ima odraslog sina spreman za brak! Svako nek podze od sebe!

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.