Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Ogromni glečer na Grenlandu se počeo ubrzano topiti

glecer123

Veliki ledenjak na sjeveroistočnom dijelu Grenlanda, koji sadrži dovoljno vode da podigne globalnu razinu mora za pola metra, počeo se urušavati u Atlantski okean, utvrdili su naučnici. Glečer Zachariae Isstrom počeo se ubrzano topiti 2012. godine i sada se rastavlja na velike komade na lokacijama na kojima dodiruje more.

Američki naučnici sa Univerziteta u Kaliforniji smatraju da je time započeo proces koji će dizati razinu mora sljedećih desetljeća. Glečer je sada nestabilan i to se ne može promijeniti čak ni ako nastupi nekoliko doista hladnih godina zaredom.

Naučnik Jeremie Mouginot sa svojim kolegama analizirao je satelitske podatke i zračne snimke iz proteklih 40 godina te su utvrdili da se golemi glečer počeo topiti triput brže od 2012. godine i sada ubrzava 125 metara godišnje, kako piše Guardian. Također, podaci su pokazali da se od 2002. do 2014. plutajuće područje glečera smanjilo za 95 posto. Zachariae Isstrom sada godišnje gubi 4,5 milijardi tona leda, s tim da ga s gornje strane otapaju sve veće temperature zraka, dok s donje strane erodira pod utjecajem oceanskih struja koje su također toplije nego prije.

Očekuje se da će se ubrzano povlačenje ovog glečera nastaviti sljedećih 20-30 godina, dok ne dosegne prirodni prijevoj koji će ga usporiti.

NASA je prije nekoliko mjeseci pokrenula hitan projekt koji će trajati šest godina s ciljem da objasni procese koji dovode do gubitka leda na Grenlandu. Projekt se zove Oceans Melting Greenland, prenosi Jutarnji.