Magazin

Ostrvo na kojem možete boraviti samo nekoliko sati

21/06/2015

Havajsko ostrvo Niihau često opisuju kao “mjesto na kojem vrijeme stoji”. Pristup ovom ostrvu je dugo bio zabranjen, a i danas turisti ne mogu da posjete jedan njegov dio.

Na njemu oko 130 ljudi živi na poseban način, sve vrijeme brinući o prirodnim resursima. Oni se trude da žive bez korištenja automobila i struje, kao i bez stresa i zagađenja koji su karakteristični za velike gradove.

Glavni razlog zbog kojeg je ovo mjesto bilo dugo zabranjeno za oči javnosti jeste upravo očuvanje života koji je u potpunom skladu s prirodom. Ipak, donesena je odluka da se Niihau otvori za sve radoznale ljude – ali samo na pola dana. Turisti dolaze helikopterom na ostrvo kako bi bar na nekoliko sati uživali u njegovim ljepotama.

Ovdje se njeguje havajska kultura koja datira od 1800. godine i iz tog razloga ga mnogi nazivaju vanvremenskim – satovi i kalendari kao da su prestali da važe u tom davnom periodu.

Selo koje predstavlja naseljeni dio ostrva, nije u programu obilaska. Maršruta se fokusira na netaknute dijelove ostrva, dok život mještana ostaje u strogoj privatnosti.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.