Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Otkriće najstarijeg Kur’ana spektakularnije nego što se mislilo

BRITAIN-HISTORY-RELIGION-ISLAM

Kada je univerzitet u Birminghamu objavio da posjeduje jedan od najstarijih primjeraka Kurana, ta se vijest našla na naslovnicama svjetskih medija, ali ubrzo su se počela postavljati pitanja o porijeklu tog drevnog rukopisa.

Po nekim pretpostavkama otkriće bi moglo biti još spektakularnije nego što se ranije mislilo, piše u srijedu BBC.

Neki tvrde da se radi o dijelovima prve potpune verzije Kurana koju je sastavio bliski sljedbenik proroka Muhameda, Abu Bakr i da se radi o općenito “najvažnijem istorijskom otkriću za islamski svijet”.

To je globalna slagalica, ali neki se dijelovi ipak slažu. Čini se najvjerovatnijim da su se dijelovi Kurana, u posjedu univerziteta u Birminghamu, stari najmanje 1370 godina, nekoć nalazili u najstarijoj egipatskoj džamiji Amr ibn al-As u Fustatu. Stručnjaci su uvjereni da se dijelovi iz Birminghama potpuno slažu s onima koji se čivaju u Francuskoj nacionalnoj biblioteci, a za koje je potvrđeno da potiču iz egipatske džamije.

Francuske dijelove u Europu je donio Asselin de Cherville, koji je bio vicekonzul u Egiptu dok je ta država bila pod kontrolom Napoleonove vojske u ranom 19. stoljeću.

Ali ako je dio Kurana stigao u Pariz, gdje su ostali?

Francuski stručnjak za Kuran, prof. Francois Deroche smatra da su iz Nacionalne biblioteke u Kairu završili na tržištu starina, gdje su prodavani i preprodavani, da bi ih dvadesetih godina prošlog stoljeća u Birmingham donio Alphonse Mingaga, Asirac (današnji Irak) koji je umjetnine s Bliskog istoka kupovao za bogatu obitelj Cadbury.

Još je intrigantnija starost manuskripta iz Birminghama. Detaljna analiza pokazala je da je nastao između 568. i 645. godine, što znači da je u najgorem slučaju napisan 13 godina nakon Muhamedove smrti 632.

“Osoba koja ju je napisala vjerovatno je vrlo dobro poznavala proroka Muhameda”, rekao je profesor David Thomas sa Sveučilišta u Birminghamu. Ali to je datiranje u suprotnosti s mišljenjem stručnjaka koji su svoju analizu temeljili na stilu teksta.

Mustafa Šah s Fakulteta za orijentalne i afričke studije u Londonu kaže da “grafički dokazi”, kao što su razmaci među stihovima i gramatičke oznake, pokazuju da se radi o kasnijem datumu.

Džamal bin Huvareib, direktor zaklade šeika Dubaija Mohameda bin Rašida Al Maktuma, tvrdi pak da dokazi vode do još važnijeg zaključka.

On vjeruje da je rukopis iz Birminghama pisana verzija Kurana koju je sastavio Abu Bakr, muslimanski kalif koji je vladao između 632. i 634.

“Riječ je o najvažnijem otkriću za islamski svijet svih vremena”, rekao je Huvareib koji je posjetio Birmingham i analizirao spis. “Vjerujem da je to Kuran Abu Bakra”, dodao je.