Otkriven rijedak par zvijezda koje se proždiru

zvijezde-VFTS-352

Naučnici su na 160.000 svjetlosnih godina od Zemlje, u Velikom Mageljanovom oblaku otkrili izuzetno rijedak par masivnih zvijezda VFTS 352 koje su toliko blizu jedna drugoj da se međusobno proždiru.

Mlade plave binarne zvijezde podjednako su velike, a nalaze se u maglici Tarantule. Otkrivene su Vrlo velikim teleskopom Južne evropske promatračnice (ESO), a rad o njima objavljen je 13. oktobra. VFTS 352 sastoji se od dvije vrlo sjajne, vruće zvijezde temperature oko 40.000°C jednakih veličina koje jedna oko druge obiđu za malo više od dana. Toliko su blizu da im se površine preklapaju, a razmjenjuju oko 30 posto materijala svojih atmosfera, a vjerovatno čak i dijelove unutrašnjosti. Da se ne okreću velikim brzinama, već bi se stopile u jednu.

Ovako vruće, masivne zvijezde, koje spadaju u superdivovske zvijezde tipa O, žive vrlo kratko. Obično izgaraju već kroz nekoliko miliona do nekoliko stotina miliona godina. Zbog toga ih je vrlo teško pronaći teleskopom usprkos jakom sjaju. Smatra se da su takve ekstremne zvijezde glavne stvarateljice elemenata kao što je kisik.

Budućnost VFTS 352 je neizvjesna. Uglavnom postoje dvije hipoteze. Prema prvoj one bi se mogle stopiti u jednu vrlo brzo rotirajuću zvijezdu. Ako se ona nastavi okretati, mogla bi skončati u dugom bljesku visokoenergetskih gama zraka. Prema drugom scenariju mogle bi završiti eksplozijom supernova u kojoj bi mogao nastati binarni sistem od dvije crne rupe koje će kružiti jedna oko druge. Zbog golemih brzina i koncentracija masa, takav bi sistem mogao postati izvorom gravitacijskih valova.