Otkrivena pozadina svadbenog videa iz Libana koji je zgrozio svijet

2F248AA100000578-0-image-a-7_1449500394157

Prije nekoliko sedmica, na Youtubeu je objavljen video u kojem djevojčica u vjenčanici pozira sa svojim suprugom, koji je toliko stariji od nje, da bi mogao da joj bude i djed. Ovaj snimak izazvao je brojne rasprave, a nedavno je otkriveno o čemu je riječ.

U videu su prikazane i reakcije slučajnih prolaznika, od kojih su im neki čestitali, dok su ih drugi u šoku gledali, negodovali i fotografisali ih.

Ispostavilo se da je u pitanju inscenirana predstava i društveni eksperiment koji su sprovele žene iz libanskog udruženja za zaštitu ženskih prava Kafa (što na arapskom znači “dosta”).

Nažalost, video prikazuje ono što se u Libanu svakodnevno zaista događa.

UNICEF je prošle godine objavio podatke o tome kako se čak šest odsto libanskih devojčica udaje prije nego što napune 18 godina, a čak jedan odsto njih udaje se i prije navršene 15. godine života. Širom svijeta se, međutim, čak 15 miliona djevojčica svake godine udaje prije napunjenih 18 godina.

U Libanu trenutno legalna starost za udaju bez pristanka roditelja iznosi 17 godina za djevojčice, a 18 godina za dječake, ali tamo ima i mnogo slučajeva udaje devojčica starih tek 9 godina, na šta pristaju njihovi roditelji i obično ih udaju za mnogo starije muškarce.

Libanska vlada tvrdi da radi na zakonima kojima bi se regulisali dečiji brakovi, ali da im religijske strukture i dalje ne dopuštaju potpunu autonomiju u regulisanju, s obzirom na to da imaju slobodu da bez posledica prekrše svaki od donesenih zakona.

Svjetska zdravstvena organizacija objavila je i da su djevojčice, koje su pod prisilom ušle u brak, češće žrtve seksualnog, kao i ostalih oblika nasilja, a djeca koju rađaju djevojke mlađe od 20 godina imaju pedeset odsto veće šanse od smrtnosti u prvih nekoliko sedmica života.

Takođe, mnogo je veća vjerovatnoća smrtnih slučajeva kod djevojčica koje rađaju u dobi mlađoj od petnaest godina, nego kod djevojka između 20 i 24 godine starosti, stoji u podacima koje je iznelo žensko udruženje Girls not Brides.