Ovako su se religije širile svijetom

maxresdefault

Hinduizam, Budizam, Judaizam, Hrišćanstvo i Islam su pet najvećih religija na svijetu.

Hiljadama godina, ovi različiti oblici i koncepti vjerskih ubjeđenja oblikovali su život ljudi i istoriju čovječanstva. Kroz brojne konflikte, osvajanja, istraživanja, “diplomatiju” i misionarstvo, “riječ božja” širila se svijetom i mijenjala ga.

Hinduizam je prvi počeo ekspanziju i oko 2000 godina je bio dominantna religija. Judaizam se priključio drugi, premda se gotovo ni u jednom trenutku nije bitno širio iz Judeje.

Budizam se pojavio treći i vrlo brzo je postao popularan u sjevernoj Indiji, ali mu je trebalo vremena prije nego što se proširio dalje na istočnu Aziju.

Hrišćanstvo je četvrto od današnjih velikih religija počelo da se širi sa obala Izraela, ka Maloj Aziji, Sjevernoj Africi i Evropi. Iako je hrišćanstvu trebalo tri vijeka da se “zahukta”, teritorija koju je zauzelo bila je relativno stabilna pod kontrolom.

Islam koji se posljednji uključio u trku najbrže se širio od svih pet religija, a nije kasnio ni na putu za globalni uticaj – dok su Evropljani kolonijalizovali Sjevernu i Južnu Ameriku pokrštavajući urođeničku populaciju, islam se širio Indonezijom koja je danas najmnogoljudnija muslimanska zemlja.