Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Pingvin prelazi hiljade kilometara zbog jednog čovjeka

pingvin-jing

Kada je Joao Pereira de Souza u martu 2011. godine na obali ugledao pingvina, nije ni pomišljao da će steći prijatelja za ceo život.

Pingvin je ležao na obali, gdje ga je izbacila morska struja, prekriven naftom. Bio je gladan, iscrpljen i borio se za život, a 71-godišnji Joao se potrudio da mu pomogne – očistio ga je i hranio sve dok se nije potpuno oporavio.

Pingvin, koji je dobio ime Jing Jing, međutim, nije želeo da napusti svog novog prijatelja. Svaki put kad bi ga De Souza vraćao u more, Jing Jing se ponovo pojavljivao u njegovom domu. Štaviše, to bi se događalo i kada bi ga Joao ostavljao kilometrima daleko od svoje kuće.

Danas Jing Jing duže odsustvuje, ali se uvijek vrati svom prijatelju, a u prosjeku se zadržava oko osam mjeseci.

“Kada se vrati, bude srećan što me vidi”, rekao je De Souza. “Približava se mom vratu i ispušta krike.”

Jing Jing, inače, spada u pingvine koji žive u Patagoniji, oko 3.200 kilometara od Brazila – i od Joaovog doma. Najdalje dokle je zabilježeno da su migrirali bilo je najistočniji kutak Brazila, gdje bi se izuuzetno rijetko zadržavali. Međutim, na plažama Brazila nije neobično ugledati Joaa i Jing Jinga u šetnji. Lokalni ribari tvrde da nikada ranije nisu vidjeli ništa slično.