Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Pogledajte kako izgleda Costa Concordia danas (FOTO)

Costa Concordia

Prije četiri godine, luksuzni kruzer Costa Concordia je udario u stijenu i potonuo dok je prolazio pored ostrva Giglio.

Fotograf Jonathan Danko Kirkovski je otplivao do olupine i snimio kako unutrašnjost broda izgleda danas.

Ove avetinjske fotografije prikazuju ostatke Costa Concordije – nekada grandioznog kruzera koji je potonuo u blizini italijanske obale 2012., odnijevši 32 ljudska života. U vrijeme nesreće, na kuzeru je bilo 4.200 putnika.

Već više od tri godine brod leži tamo gdje ga je tragična sudbina zatekla.

Ono što je ostalo od bodske sale/pozorišta samo su metalne šipke koje su nekada držale udobna sjedišta, dok su od pozornice ostali samo zvučnici prekriveni rđom.

Hodnici koji su nekada bili ispunjenim stotinama ljudi su postali neprepoznatljivi pošto je jaka slana voda izgrizla enterijer.

Nešto, što bi mogli biti korali, daje zelenkasti odsjaj šireći se po plafonu, dok ostaci stepenica leže uokolo.

Na jednoj od fotografija može da se vidi dugački šank i stolice na kojima su veseli gosti nekada sjedili i pili, a koji je sad prekriven crvenkastom rđom.

Trideset dvije osobe su nastradale kada se ovaj broj nasukao i prevrnuo u blizini ostrva Giglio 2012. Kapetan Francesco Schettino, nazvan “kapetan kukavica”, osuđen je na 16 godina zatvora zato što je napustio brod prije nego što se pobrinuo za putnike.

Ali uprkos presudi, Schettino je još uvijek na slobodi i ima pravo na dvije žalbe, a mogu proći godine dok se one procesuiraju. To znači da on možda nikada neće ni otići u zatvor.