Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Popularni beogradski autor otkrio može li se zaraditi od YouTubea

Safe-YouTube-views

Autor kanala Hacks World na Youtubeu otkriva kako je došlo do toga da se njegovi snimci pojave na nekoliko poznatih internet portala u svijetu i da li mu se ovaj nalet popularnosti uopće isplatio.

Beograđanin navodi da su sve agencije tražile pravo na zastupanje u zamjenu za pola profita, i da je on pristao na dogovor. Novac, međutim, nikada nije stigao, piše b92.

“Nakon toga sam snimio još nekoliko snimaka te sam pokušao ‘progurati’ kanal Hacks World na Youtubeu. Postavio sam za probu i skraćenu verziju na Imgur i punu na Reddit. Kraća verzija videa na Imguru je za par sati – na moje veliko iznenađenje – dospijela na prvu stranu stranice s više od 120.000 pregleda i više od 1000 glasova (video je postao viralan)”, kaže korisnik.

“Ohrabren dobrim rezultatima, poslao sam snimke velikom broju domaćih i stranih portala, ali nitko ništa nije objavio. Zatim sam opet odlučio dati prava na snimke Newsflareu, ali bez prava da ih objavljuju na Youtubeu. Oni su istog dana prodali te snimke vodećim svjetskim portalima, s kojih su i mediji u regiji prenijeli priču”, objasnio je.

Što se tiče zarade, Hacks World navodi da je ona relativna.

“Najviše zavisi od broja pregleda i iz koje zemlje dolaze ti pregledi. Za sada je nema, ali se nadam da će je biti”, rekao je.

Beograđanin navodi da će u svakom slučaju snimiti još nekoliko snimaka i pokušati i dalje s probijanjem, ma koliko to bilo teško.

“Sve je već manje-više snimljeno, samo zavisi kome će novinari posvetiti pažnju. Moje iskustvo je da su portali glavni generatori pregleda na Youtubeu. Upravo iz tog razloga želim se ‘probiti’ na engleskim portalima. Ovo je izuzetno malo tržište, s ograničenim brojem gledatelja i čitatelja”, zaključio je.