Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Poznat sastav žirija filmskog festivala u Cannesu

cannes

Glumci Kirsten Dunst i Donald Sutherland te mađarski režiser László Nemes među članovima su žirija 69. međunarodnoga filmskog festivala u Cannesu koji će, uz predsjednika žirija Georgea Millera, ocjenjivati 21 film takmičarske konkurencije.

U žiriju su još i danski glumac Mads Mikkelsen, francuska glumica i pjevačica Vanessa Paradis, francuski režiser Arnaud Desplechin, italijanska glumica i redateljica Valeria Golino i iranski producent Katayoon Shahabi, objavljeno je na internetskim stranicama canneskoga festivala.

Canneski festival uvijek je težio univerzalnom i internacionalnom pristupu te će se, u skladu s time, Georgesu Milleru pridružiti osam istaknutih pojedinaca iz svijeta filma – iz Irana, Danske, Sjedinjenih Država, Italije, Francuske, Kanade i Mađarske, ističe se na internetskim stranicama festivala.

Zadaća žirija bit će u konkurenciji 21 filma izabrati pobjednike koji će biti proglašeni na svečanosti 22. svibnja, prenosi Hina.

Festival u Cannesu otvara se 11. maja filmom “Cafe Society”, a premijerno će tokom festivala biti prikazani i filmovi Asghara Farhadija, braće Dardennes, Kena Loacha, Jodie Foster, Jeffa Nicholsa i Seana Penna.