Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Predstava “Skrivene sjene“ na sceni Teatra “Kabare“ u Tuzli 12. januara

Skrivene-sjene-13

Dokumentarna predstava “Skrivene sjene“, koja se bavi problemom nasilja nad ženama i djecom u savremenom bosanskohercegovačkom društvu, bit će prikazana na sceni Teatra “Kabare“ u Tuzli 12. januara.

Tekst za predstavu kreiran je nakon iscrpnih intervjua sa socijalnim radnicima, žrtvama nasilja i predstavnicima različitih institucija u BiH.

-Istraživanje teme trajalo je pet mjeseci, nakon čega je urađena ova predstava u kojoj glumci faktički iznose istine žrtava nasilja. Predstava se ne bavi direktnim nasiljem, već njegovim uzrocima i posljedicama, a koje je godinama prisutno u našem društvu. Te tragične priče se kod nas još smatraju tabu temama. Najčešći uzrok je alkohol kao mogući “okidač“ nasilja“ – kaže Oliver Jović iz Travnika koji je, uz Maju Prelević iz Beograda, koautor predstave.

Događaje koji su direktno ili indirektno doveli do tragičnih događaja, u naizgled sasvim običnim porodicama, na sceni će rekonstruisati glumci Matej Baškarad i Renata Ignić iz Travnika i jedna od najboiljih mladih glumica u BiH Dženana Džanić iz Tuzle.

-Predstava “Skrivene sjene“ propituju svijest našeg društva i spremnost na njihovo razotkrivanje. Naš projekt preporučila je, kao izniman za aktuelnu kampanju u borbi za prava žena, organizacija UN Women, tako da će ova predstava biti prikazana u mnogim gradovima zemalja u okruženju – ističe Jović, koji je kao zlatni student diplomirao na Odsjeku za produkciju Akademije dramskih umjetnosti Univerziteta u Tuzli.

“Skrivene scene“ imala je dosad priliku vidjeti publika u Travniku, Pančevu, Zenici, Mostaru, Vitezu i Bugojnu, dok će ovog mjeseca biti izvedena i u Novom Sadu.