Magazin

Predstavnici BiH nastupaju u prvoj polufinalnoj večeri Eurosonga

25/01/2016

Žrijeb za redoslijed nastupa u dvije polufinalne večeri Eurosonga 2016. održan je danas u Stocholmu, gradu domaćinu te manifestacije.

Direktan plasman na Eurosong 2016 ima šest država (domaćin Švedska, te Italija, Njemačka, Francuska, Velika Britanija i Španija), a ostalih 37 predstavnika podijeljeni su u dva polufinala.

– U prvom polufinalu nastupat će 18, a u drugom 19 predstavnika država sudionica. Takmičenje će biti održano u dvorani „Ericcson Globe“ u Stocholmu koja je kapaciteta od 16.000 mjesta. Domaćin takmičenja je javni servis Švedske – SVT – navodi se.

Voditelji današnjeg žrijeba bili su Alexandra Pascalidou i Jovan Radomir. Pascalidou je bila grčki komentatorica Eurosonga 2005. kad je Grčka osvojila prvo mjesto pjesmom „My Number One“, u izvođenju Helene Paparizou. Jovan Radomir je pisac engleske verzije pjesme „Molitva“ kojom je Srbija slavila na Eurosongu 2007. godine.

Žrijebom je odlučen sljedeći redoslijed nastupa. Prve polufinalne večeri, 10. maja u prvoj grupi nastupaju Hrvatska, Finska, Moldavija, Armenija, Grčka, Mađarska, Rusija, Nizozemska, San Marino. U drugoj grupi nastupa Azerbejdžan, Kipar, Malta, BiH, Estonija, Češka Republika, Crna Gora, Island i Austrija.

Druga polufinalna večer najavljena je za 12. maj. U prvoj grupi nastupaju Latvija, Bjelorusija, Irska, Švicarska, Makedonija, Australija, Litvanija, Poljska, Izrael i Srbija. U drugoj grupi su Albanija, Bugarska, Danska, Gruzija, Rumunija, Slovenija, Norveška, Ukrajina i Belgija.

U finalu 14. maja nastupit će ukupno 26 država u koje će se kvalificirati po deset država iz obje polufinalne večeri.

Po pravilima EBU, šest država se već kvalificiralo u finale Eurosonga 2016 (14. maj), a to su Švedska, Velika Britanija, Francuska, Njemačka, Španija i Italija.

Žrijebom je danas odlučeno i kad će države, koje su se direktno plasirale u finale, glasati tokom polufinala.

– Žrijeb je odredio da će Italija glasati u drugom polufinalu. Švedska će glasati u prvom polufinalu, Španija u prvom polufinalu, Velika Britanija u drugom polufinalu, Francuska u prvom polufinalu, a Njemačka će glasati u drugom polufinalu – navodi se u saopćenju BHRT-a.

Tačan redoslijed nastupa u obje polufinalne večeri obit će dređen na sastanku Šefova delegacija, koji će biti održan 14. i 15. marta.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.