Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Prije deset godina umro je poznati bh. režiser Benjamin Filipović

Benjamin-Filipovic-1

Danas se navršava deset godina od smrti filmskog radnika, režisera i profesora na Akademiji scenskih umjetnosti u Sarajevu Benjamina Filipovića, koji je umro 20. jula 2006. godine, u 45. godini života.

Filipović je diplomirao filmsku režiju na “FAMU” u Pragu, a sa svojim diplomskim filmom “Plus, minus jedan” osvojio je Specijalnu nagradu žirija na studenskom takmičenju u Karlovim Varima.

Prije 25 godina režirao je prvi dugometražni film “Praznik u Sarajevu”, za koji je dobio brojne nagrade u zemlji i inostranstvu, a proglašen je jednim od deset najgledanijih filmova u BiH. Također, režirao je i jednu od najgledanijih TV serija, “Top listu nadrealista”.

Filipović je tokom rata režirao film “Mizaldo – kraj teatra” koji je premijerno prikazan 1994. godine na filmskom festivalu u Berlinu. Tri godine kasnije sa filmom “Super dobra ideja” osvojio je nagradu za najbolji kratki film na festivalu u Barceloni, a treći dugometražn film “Dobro uštimani mrtvaci” režirao je 2005.

Inače, Filipović je bio predsjednik Udruženja filmskih radnika Bosne i Hercegovine, član Evropske filmske akademije (EFA) i Udruženja filmskih i televizijskih reditelja Njemačke.