Magazin

Probudila se ogromna crna rupa u svemiru

26/06/2015

Ogromna crna rupa u dubokom svemiru “probudila” se nakon 26 godina, objavila je Evropska svemirska agencija (ESA).

ESA-in satelit Integral tokom prošle sedmice zapazio je provalu svjetla visoke energije koju je proizvela crna rupa koja “guta” materijal svoje zvijezde.

V404 Cygni naziv je sistema koji se sastoji od crne rupe i zvijezde koje orbitiraju jedna oko druge. Nalazi se u našoj galaksiji, Mliječnoj stazi, tačnije, u zviježđu Cygnus ili Labud, a od nas je udaljen gotovo 8000 svjetlosnih godina.

V404 Cygni nije bio ovako aktivan još od 1989. godine, kada su ga promatrali japanski satelit Ginga i visokoenergetski instrumenti na svemirskoj stanici Mir. U ESA-i vjeruju da je do promjene najvjerovatnije došlo zbog polaganog nakupljanja materijala u disku dok nije pređena granica, kada je došlo do dramatične promjene u načinu na koji se crna rupa “hrani” tokom kratkog razdoblja.

“Ponašanje ovog izvora u ovom trenutku je iznimno, s jarkim bljeskovima svjetla u vremenskim razmacima kraćima od jednog sata, što je nešto što se rijetkom viđa u drugim sistemima crnih rupa”, rekao je Erik Kuulkers iz ESA-e, znanstvenik zadužen za rad na projektu Integral.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.