Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Pronađeno najstarije pismo u boci

poruka u boci45

Poruka poslana u boci bačenoj u more prije više od 108 godina najstarija je dosad pronađena poruka ove vrste, a otkrila ju je jedna penzionerka na njemačkoj plaži, izvijestio je britanski laboratorij za pomorska istraživanja.

Bocu je 30. novembra 1906. u Sjeverno more bacio pomorski biolog George Parker Bidder. U nju je uz poruku umetnuo i kartu. Nalaznika boce u poruci je zamolio da je vrati Laboratorij za pomorska istraživanja u Plymouthu te je zauzvrat obećao nagradu od jednog šilinga.

Laboratorij je nedavno objavio da je bocu s porukom, nakon 108 godina i 138 dana u aprilu prošle godine na njemačkoj plaži na Sjevernom moru pronašla penzionerka njemačke pošte te da je riječ o najstarijoj takvoj poruci, prenosi Hina.

Dosadašnji rekord, evidentiran i u Guinnessovoj knjizi rekorda, držalo je pismo u boci pronađeno nakon 99 godina i 43 dana.

“U poruci se nalaznik moli da ispuni upitnik s podacima o mjestu na kojemu je boca pronađena, da unese naziv broda koji ju je ‘pokupio’ ukoliko to bude na otvorenom moru te da je vrati Georgeu Parkeru Bidderu u Plymouth. Obećana je i nagrada u iznosu od jednog šilinga, što je tada bila prilično velika svota novca”, rekao je predstavnik britanskog Laboratorija za pomorska istraživanja. Bidder je u razdoblju između 1904. i 1906. u more bacio 1020 boca s porukama.

Zabilježio je da su se one koje su potonule ‘nasukale’ na britanske plaže, a one koje su se održale na morskoj površini otplutale prema kopnu. Iz toga je zaključio da dubinske morske struje Sjevernog mora idu u smjeru istok-zapad.

A u skladu s obećanjem iz pisma, Laboratorij u Plymouthu nalaznici pisma u boci poslao je pismo zahvale i nagradu – jedan šiling.