Magazin

Pronađeno sjeme pšenice i susama staro 2.800 godina koje će biti ponovo posađeno

03/09/2016

Tokom arheoloških iskopavanja u palati Cavustepe na području Gurpinara, u Vanu, na istoku Turske pronađeno je sjeme pšenice i susama staro 2.800 godina, javlja Anadolu Agency (AA).

Pronađeno sjeme i susam će ponovo biti posađeni.

Arheološki park se nalazi otprilike 20 kilometara od centra grada Gurpinar, a palata je izgrađena za vrijeme procvata Kraljevstva Urartu kada je na tronu sjedio kralj Sardur.

Grupa arheologa sa Yuzuncu Yil Univerziteta je 2014. godine počela sa iskopavanjima, a s ciljem otkrivanja skrivenih detalja o periodu vladavine Urartu, koja je poznata po prvim kanalizacijskim sistemima u svijetu, specifičnim gradnjama palata i brojnim drugim dostignućima koja i danas privlače veliki broj arheologa, historičara i turista iz cijelog svijeta.

Grupu arheologa predvodi profesor Rafet Cavusoglu je kazao da su žitarice, nakon pronalaska i iskopavanja, dali na analizu.

Prema njegovim riječima, u sklopu palate se nalaze važni ostaci iz perioda Urarta. Cavusoglu je poručio da će nakon analize vidjeti da li je i na koji način je najbolje zasaditi sjemenke pšenice i susama.

Arheolozi su tokom iskopavanja došli i do prostorije skladišta palate Cavustepe i u njoj pronašli 120 keramičkih posuda kapaciteta 36 tona u kojima su čuvani različiti prehrambeni artikli.

Svaka posuda kapaciteta od 300 kilograma je ukopana u zemlju, a na grlićima posuda na površini se nalaze ispisi klinastim pismom koji su bili svojevrsna etiketa robe koja se u posudama čuvala.

U doba Kraljevstva Urartu na taj način hrana je čuvana od požara i poplava, a posebno je bilo važno čuvanje sjemena, jer je dolina Gurpinar uvijek bila bogat poljoprivredni kraj.

Pronađene su i slične keramičke posude u kojima je čuvano vino, te četiri velika kamena sa uklesanim umjetninama.

Komentari