Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Prvi put od Drugog svjetskog rata u Njemačkoj izlazi “Mein Kampf”

4285647638_3d82a06ea5_o-681×495

U Njemačkoj je jedan od najvećih tabua dugi niz godina bila mogućnost ponovnog izdavanja knjige “Mein Kampf” Adolfa Hitlera, što će se sad, čini se, zaista dogoditi.

Naime, Institut za modernu istoriju odlučio je pustiti u prodaju novo izdanje knjige jednog od najokrutnijih diktatora u istoriji čovječanstva.

“Mein Kampf” će se naći u njemačkim knjižarama početkom januara po cijeni od 59 eura, prenosi CNN.

Ali ovo neće biti izvorna forma te knjige, već dorađena verzija u kojoj su dodani dijelovi čiji je cilj razotkriti sve laži kojima se Hitler služio u širenju svoje propagande i koje su u konačnici dovele do smrti nekoliko desetaka miliona ljudi tokom Drugog svjetskog rata.

Istoričari imaju vrlo jasan plan s ovim reizdanjem. Njihov cilj nije glorificirati “Mein Kampf” ni na koji način, već umetnuti razotkrivajuću dokumentaciju o nacističkom teroru na mjesta u knjizi na kojima su iznese najveće laži. Samim tim žele urazumiti sve one kojima se Hitlerove ideje učine privlačnima.

“Želimo dekonstruirati nacističku propagandu na trajan način i time potkopati još uvijek efektivnu simboliku ove knjige”, stoji u saopštenju Instituta za modernu istoriju.

“Mein Kampf” u originalu ima oko 600 stranica, s naslovnicom na kojoj je Hitlerova fotografija i veliki naslov u crvenoj traci.

Nova verzija, upotpunjena bogatom dokumentacijom, proširiti će knjigu na čak dvije hiljade stranica, a i dizajn naslovnije je potpuno izmijenjen.

Ona će sad biti siva, a u naslovu stoji “Mein Kampf – eine kritische Edition”.

Prema njemačkom zakonu i dalje je ilegalno objavljivanje ove knjige bez nužnih anotacija.

Ova knjiga je najvažniji dokaz Hitlerovih namjera. Pisao ju je u dva navrata, prvi dio između 1924. i 1926. dok je bio u zatvoru, i drugi prije nego što su nacisti preuzeli vlast u Njemačkoj.

Prvi dio se uglavnom bavi veličanjem njegove biografije i predstavlja istoriju Nacionalsocijalističke stranke, dok drugi dio opisuje nacističke planove.