Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Razvod pod stare dane: Danska kraljica ostaje sama uoči 50. godišnjice braka

henrik margareta

Margrethe II. (76), kraljica Danske i njen suprug princ Henrik (82) se navodno rastaju, piše njemački Bild. Par bi iduće godine trebao slaviti 50 godina braka. Od 15. januara kraljica i princ nisu viđeni zajedno u javnosti.

To i nije čudno budući da je kraljica krajem prošle godine objavila da se njen suprug povlači iz svih javnih dužnosti odnosno da ide u penziju. No, dobro upućeni smatraju da cijela situacija liči na razvod i da će on biti definitivno potvrđena ako par sljedeće godine ne bude slavio “zlatni pir”.

Kada bi se to dogodilo, Margrethe bi bila jedini “solo” monarh na svijetu.

O bračnoj krizi para pisalo se i 2002. godine. Tada je sam Henrik rekao kako mu je dosta života na dvoru. Počelo mu je ići na živce što je stalno u sjeni svoje supruge. Tada je najavio da će otići u dvorac u Francuskoj i uzeti dužu pauzu za razmišljanje.

Princ Frederik, nasljednik trona, znao se požaliti da on i brat nisu bili sretni u djetinjstvu, da su ih roditelji strogo odgajali i da su ih zanemarivali. Henrik je pak jednom rekao kako se njegovu ženu u javnosti doživljava puno simpatičnijom nego što ona to zaista jeste.

Piše pjesme i objavljuje kuharice

Henrik (82) od Danske, prije vjenčanja je imao titulu grofa. Rođen je u Francuskoj. Svoju suprugu je upoznao dok je radio kao sekretar u francuskom veleposlanstvu u Londonu.

henrik margareta60

Henrik i Margarethe II 60-ih godina

Vjenčali su se 10. juna 1967. godine, a on je prešao s katoličke vjeroispovijesti na evangeličko-luteransku. Postao je danski državljanin. Objavio je više knjiga poezija, a pisao je i kuharice. U svojoj autobiografiji je pisao o prvim godinama u Danskoj.

– Sve što sam radio su kritikovali. Danski mi je bio loš, više sam volio vino nego pivo, tenis umjesto nogometa, Citroen umjesto Volva. Bio sam drugačiji i to mi se sviđalo, ali i to je bila greška – napisao je princ Henrik.

Par ima dva sina, nasljednika princa Frederika (48) i princa Joachima (47). Joachim se rastao od prve supruge, a 2008. se oženio drugi put.