Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Rusi u Sibiru našli tijela pećinskih lavova smrznuta prije 10.000 godina

pecinski lav

Ruski istražitelji pronašli su u Sibiru tijela smrznutih mladunaca pećinskih lavova, stara više od 10.000 godina, piše National Geographic. Ovo je prvi put da su tijela tih životinja nađena u tako očuvanom stanju. Kako se vidi na fotografiji, čak im je i krzno ostalo netaknuto.

“Koliko je meni poznato, nikada nismo našli prethistorijsku životniju iz porodice mačaka koja je ovako očuvana” rekla je ekspertica za fosile prethistorijskih mačaka sa Univerziteta Des Moines, Julie Meachen.

Njene kolege iz Rusije o detaljima pronalska više će otkriti na press-konferenciji zakazanoj za 17. novembar.

Terminom pećinski lav oslovljavaju se tri izumrle vrste koje su daljnji rođaci ili podvrste današnjeg lava (Panthera leo), ovisno o izvorima. Najpoznatiji je euroazijski lav (Panthera leo spelaea), a svijetom su hodali još i američki pećinski lav (Panthera leo atrox), te evropski pećinski lav iz razdoblja ranog pleistocena (Panthera leo fossilis).

Primjerak nađen u Sibiru je euroazijski lav, jedna od najvećih mačaka u istoriji. Kostur odraslog primjerka pronađenog 1985. godine u Njemačkoj otkriva da je bio visok 1.2 metra u ramenima, te dugačak 2.1 metar (bez repa). Iz tih podataka naučnici smatraju da je bio oko 10 posto veći od modernog lava, ali manji od američkog pećinskog lava koji je bio za četvrtinu veći od današnjih pripadnika te vrste u afričkim stepama.

Kako im ime govori, naseljavali su široka područja Evrope i Azije, od Beringovog prolaza do Velike Britanije. Iako su zaradili prefiks pećinski (gdje su većinom nađene njihove kosti), ti su lavovi vjerovatnije prebivali u širokim stepama ili šumama. Lovili su velike životinje poput jelena, bizona te čak ozlijeđenih ili starih mamuta. Pećinske slike impliciraju da su ih ljudi lovili, što je uz promjenu klime mogao biti glavni razlog njihovog izumiranja.