Magazin

Splićanin s 3.420 kovanica platio ratu kredita

01/06/2015

Šaltersku službenicu SG Splitske banke na Brdima spasio je kraj smjene, jer bi vjerovatno i nakon dva dana ispisivala 3.420 naloga za naplatu kredita u “švicarcima”.

Ivan Maras (31) preuzeo je plaćanje kredita od svoga oca penzinoera i došao na šalter gdje mu je djelatnica banke uljudno kazala da ispuni nalog na 3420 kuna. No, klijent je tada kazao da će ratu uredno podmiriti, ali da će za svaku kunu ispuniti po jedan nalog.

– Na taj način odlučio sam banci zagorčati život, kao što oni meni i mojoj porodici zagorčavaju život već dugo vremena. Iskreno sam se nadao da će sedam banaka koje smo mi iz udruge “Franak” tužili nakon nedavne presude Vrhovnog suda započeti s klijentima dogovarati načine otplate. Budući da oni to nisu uradili, ja sam na taj način odlučio prosvjedovati. Imam pravo otplaćivati kredit kako želim, pa čak i u kovanicama od po kunu ili po 10 lipa – kaže Maras.

Iako je u poslovnicu došao oko 17.15 sati s novčanicama po 200 kuna, inzistirao je da cjelokupnu ratu plati kovanicama po jednu kunu.

– Službenica je bez pogovora počela printati naloge po kunu i unositi ih u kompjuter. Nemam nikakav prigovor na njen rad, bila je vrlo profesionalna. Naravno, dok je ona prinatala naloge, stvorio se velik red i ljudi su negodovali. Razgovarala je sa mnom i šefica poslovnice i njen šef, ali nisam odstupao od svoje namjere. Do završetka radnog vremena u 19 sati isprintali smo 54 ili 55 naloga po jednu kunu i onda sam odlučio da isprinta jedan veliki nalog na 3146 kuna tako da im još za ovomjesečnu ratu dugujem oko 200 kuna. Taj ću iznos uplatiti ovih dana ponovno sve po kunu – dodaje Maras, čiji je otac je prije osam godina podigao kredit od 60.000 franaka na 13 godina. Do sada su banci isplatili nešto više od 30.000 franaka.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.