Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Sarajevo Film Festival: Prikazan film “Takva su pravila” Ognjena Sviličića

takca su pravila

Hrvatski film “Takva su pravila” reditelja Ognjena Sviličića, koji je prije skoro godinu dana premijeru imao u Veneciji, sinoć je prvi put prikazan i sarajevskoj publici u Skenderiji, u okviru programa Open air 21. Sarajevo Film Festivala.

Glavne uloge u ovom ostvarenju iznijela su dva bh. glumca – Emir Hadžihafizbegović i Jasna Žalica. Riječ je o teškoj životnoj drami kada roditelji u Zagrebu izgube sina jedinca nakon što ga na ulici bez ikakva povoda prebiju maloljetnički delikventi.

Osim sveprisutnog problema maloljetničke delikvencije, film otvara i pitanja nezainteresiranosti i sporosti cjelokupnog društvenog sistema da reaguje u ovakvim slučajevima.

Nakon projekcije, koja je zbog kiše umjesto u Otvorenom kinu pomjerena u Skenderiju, publici se poklonila ekipa filma predvođena rediteljem Ognjenom Sviličićem, koji je istaknuo da Sarajevu duguje više od ovog filma, te joj se zahvalio što mu uvijek daje nešto nazad za sve što radi.

Glumac Emir Hadžihafizbegović, koji je za ulogu oca u ovom ostvarenju osvojio niz nagrada na svjetskim festivalima, naglasio je da mu je uvijek posebna čast pokloniti se sarajevskoj publici koja zna prepoznati šta je dobar film, scenario, režija i gluma.

Naveo je da ovako sjajnu ulogu ne bi mogao napraviti bez Sviličića i cijele ekipe, a posebno bez partnerice Jasne Žalice, koja je iznijela ulogu majke.

Poklanjajući se publici, Jasna Žalica je navela da su ovim filmom ispirčali priču o jednoj porodici, podvukavši da su i nasilinici “također naša djeca, te da je ovaj film naše ogledalo”, Hajmo, kazala je, misliti o tome.

Uloge u filmu “Takva su pravila” ostvarili su i Ljubomir Bandović, Goran Bogdan, Mira Banjac i Stjepan Perić.