Magazin

Sedam savjeta kako da najlakše naučite strani jezik

15/09/2015

Matthew Youlden tečno govori devet jezika, a razumije ih oko dvadesetak. Svaki put zapanji svoje kolege koji se ne mogu načuditi kad ga slušaju kako u svom uredu u Berlinu svakodnevno koristi razne jezike.

S obzirom da svi žele znati kako mu to polazi za rukom, Matthew je otkrio da uz svoj talent koristi i posebne metode učenja koje mu olakšavaju savladavanje novih jezičnih izazova.

1. Zašto baš taj?

Nekome možda zvuči glupo ili nebitno, no za dugoročnu ustrajnost od velike je važnosti imati – dobar razlog. Zašto biste učili neki strani jezik? Koji su vaši razlozi? Šta time želite postići? Ta će vas pitanja, odnosno odgovori, držati upornima u naumu da konačno naučite jedan ili više stranih jezika.

2. Partner

Matthew je većinu od tih devet jezika naučio sa svojim bratom blizancem. Zajedno su uživali u otkrivanju novih riječi i međusobno si pomagali u učenju.

– Motivirali smo jedan drugoga i bio nam je izazov naučiti što više riječi u što kraćem vremenu – otkriva Matthew.

3. Razgovar sam sa sobom

Nema ništa loše u tome da pričate sami sa sobom, ali ipak pripazite da vas niko ne čuje.

– Možda zvuči čudno, ali ja stalno pričam sam sa sobom. To je odličan način kako vježbati vokabular i naglasak – tvrdi Matthew.

4. Relevantnost

Razgovor s ljudima će ubrzati proces učenja. Ukoliko konverzacija ima svoju svrhu, lakše je upamtiti nove riječi.

– Jezik učite kako biste ga mogli koristiti u stvarnom životu. Pokušajte pisati pjesme ili mailove na željenom jeziku, razgovarajte sa stranicima putem Skypea ili jednostavno ga koristiti kad god za to imate priliku – naglašava Matthew.

5. Zabava

Učenje kroz zabavu nije rezervisano samo za najmlađe. Koristite se raznim zabavnim metodama – pjevajte, gledajte slikovnice, crtiće, filmove – šta god vas veseli.

– Ukoliko pronađete barem jednu zabavnu metodu za učenje, vidjet ćete koliko brže napredujete u svom učenju – kaže Matthew.

6. Slušanje

Da biste mogli početi učiti novi jezik, prvo ga morate naučitii slušati. Na početku, svaki jezik zvuči neobično, ali što mu se više izložite, to ćete ga prije savladati.

– Svaki jezik ima svoje posebnosti koje ljudima otežavaju njegovo učenje. Jedini način kako da to savladate je da taj jezik što češće slušate – kaže ovaj poliglota.

7. Upornost

Bez obzira koji jezik počeli učiti, važno je imati jednu stvar na umu – a to je učiti svaki dan i pristupiti mu s maskimalnom predanšću.

– Kad odlučim učiti novi jezik, pokušavam razmišljati na njemu, pisati njime, govoriti i pjevati – tvrdi Matthew.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.